2016. oktber 11.

Vályog építõanyagok egy pécsi aktívházban

Vályog építõanyagok egy pécsi aktívházban

Az ökotudatos építészek és kivitelezõk körében Európa-szerte egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a modern gyári körülmények között gyártott vályog építõanyagok. Számos nemzetközi tudományos kísérlet és laboratóriumi mérés igazolja a vályogvakolatok pozitív élettani, épületfizikai és épületbiológiai elõnyeit. Ezért esett a pécsi aktívház tulajdonosainak a választása is a Biokay vályogvakolatra és vályog nemesvakolatra.

Napjainkban az épületek többségét úgy tervezik, hogy azok energetikai szempontból maximálisan megfeleljenek a megrendelõ igényeinek, de szinte alig foglalkozik valaki egy sokkal fontosabb területtel: a bentlakók egészségével. Kiváló megoldásokat találhatunk arra, hogyan spóroljunk minél többet lakótereink fenntartásán, úgy, hogy még a környezetet is védjük közben. E helyes és észszerû törekvések káros hozadéka – a tökéletesen záró ajtók és ablakok, mûanyagok, filmréteget képzõ vakolatok, festékek stb. következtében –, hogy a helyiségekben keletkezõ pára feldúsulhat, és olyan építési károk jelentkeznek, melyeket korábban nem ismerhettünk.

A párán kívül sajnos az építõanyagokból és berendezési tárgyakból kipárolgó illékony szerves vegyületek is feldúsulhatnak, melyek rontják közérzetünket és egészségkárosító hatásuk is lehet. A mai légtömör építési módok az egészségre ártalmatlan építõanyagok használatát teszik szükségessé. A pécsi aktívház tulajdonosainak választása is ezért esett a Biokay vályogvakolatokra.

Vályog építõanyagok egy pécsi aktívházban Vályog építõanyagok egy pécsi aktívházban

 

A vályogvakolatok fõbb erényei

  • száz százalékban természetes, mentes minden mesterséges adaléktól, és rendkívül környezetbarát építõanyag;
  • hatékony védelmet nyújt az elektroszmog ellen;
  • a mûanyag felületképzõ anyagokkal ellentétben a vályog antisztatikus felületû, így kevesebb finompor képzõdik;
  • a vályog képes megkötni és közömbösíteni a levegõben található illékony szerves vegyületeket (VOC), amit a bécsi Holzforschung Austria Intézet is igazolt;
  • állandóan ideális, 50-55 százalék relatív páratartalmat biztosít az épületben, minimalizálva ezzel a penészedés veszélyét;
  • lehetõséget nyújt egészséges levegõjû, allergiamentes otthonok építésére.

Nemzetközileg elismert épületbiológus kollégáimmal készített, Allergiamentes otthonok címû tanulmányunkból kiderül, mi otthonában az a négy fõ terület, melyre ha kellõ gondot fordít, mérhetõ és érezhetõ javulást fog tapasztalni. Igényléshez küldje el elérhetõségét az info@valyogvakolat.hu címre.

Bíró Péter

hrlevl-feliratkozs

épjog