2013. szeptember 03.

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

Irodaházak, csarnoképületek, exkluzív megjelenítésű családi házak stb. kedvelt külső árnyékoló szerkezete a redőnyöknél kedvezőbb fényszabályozást engedő, hangsúlyosabb, izgalmasabb homlokzati képet eredményező zsaluzia. Működtethető kézzel, elektromosan, akár fényérzékelővel vagy programórával vezérelve.

A sodronyos vagy vezetősínes megvezetésű zsaluziaszerkezet lényege, hogy szalagokkal összekötött vízszintes alumíniumlamellái tengelyük mentén elfordíthatók, illetve a szalagrendszer által teljes mértékben felhúzhatók. Ebből adódik a zsaluzia más külső árnyékolóval szembeni nagy előnye: a lamellák állíthatóságával alkalmazkodni lehet a változó napálláshoz, és a napvédelem mellett folyamatos szellőzést is enged. Ezekkel a szerkezetekkel a bejutó fény mennyisége finoman szabályozható, de a redőnyöknél megszokott teljes sötétséget (100 százalékos elvi fényzárást) nem tudják létrehozni.

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

A zsaluzialamellák széles választékban, 72–120 mm-es méretben, illetve 150 féle színben rendelhetők. A lamellák működtetése történhet kurblival (kézi üzemeltetés) és motorosan. Az épület klimatizálását segítő elektromos működtetés vezérlése lehet egyedi, csoportos, emelet szerinti vagy akár az egész épületre vonatkozó együttes. A rendszerhez fényérzékelő és programóra is csatlakoztatható. A zsaluziák maximális mérete: 4,2×5 m lehet.

 

Zsaluziatípusok

  • Peremezetlen (hajlékony lamella) – csak sodronyos megvezetéssel

E korszerű külső lamellás árnyékolók kizárólag kiváló felületkezeléssel ellátott (lakkozott vagy porszórt) alumínium alkatrészekből állnak 80, 90, 100 esetleg 120 mm-es lamellákkal gyártva, melyek megbízható minőségű perlon, esetleg UV-álló műanyag bevonatú drótkötéllel vannak feszítve.

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

 

  • Peremezett (merev lamella) – csak sínes megvezetéssel

E termékeknél a lamellákat fémcsapok vezetik a vezetősínben, így nagyobb szerkezetek is gyárthatók, és nagyon jól állják a szelet. Ugyanakkor a profilozott alakú, 72, 80, 92 mm széles elemek jobban zárnak, így e zsaluziák fényzárásának hatásfoka már 92 százalék.

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

 

  • Z lamella – csak sínes megvezetéssel

A gyártástechnológia fejlődésével a lamellák már Z alakkal és íves vezetősínekkel is rendelhetők, melyek sokkal attraktívabban mutatnak, és nyitott vagy félig nyitott állapotban jelentősen több fényt tükröznek a belső térbe. Ez pedig nagy előny, így gondoskodva a külső homlokzat sugárzó hő elleni védelme mellett a világosságról.

Zsaluziával finoman szabályozható a bejutó fény mennyisége

hírlevél-feliratkozás

épjog