2009. október 21.

Szarufák feletti hőszigetelő rendszer

Szarufák feletti hőszigetelő rendszer

A magastető felújításakor alkalmazott szarufák felett elhelyezett, poliuretán keményhabból készülő (PUR) hőszigetelő rendszerek kitűnő megoldást nyújtanak az épületek utólagos hőszigetelésére.

Sok lakóháznál nagy mennyiségű energia vész kárba a magastetők nem megfelelő hőszigetelése miatt. Már egy átlagosnak nevezhető, száz négyzetméter felületű tetővel rendelkező családi háznál is több száz liter fűtőolaj energiája mehet kárba évente.

A szarufák felett elhelyezett, poliuretán keményhabból készülő (PUR) hőszigetelő rendszerek egységesen, megszakítások nélkül – azaz hőhidak kialakulását lehetetlenné téve – vonják be a meglévő tetőszerkezetet. E technológiával a szarufák és a más szerkezeti elemek okozta hőveszteség kizárt. A kiváló hőszigetelő képességű, vékony rétegekből álló PUR-rendszerek nagy szilárdságuk miatt nem igényelnek tartószerkezetet (például deszkázást), tehát közvetlenül a meglévő szarufákra fektethetők. A felújítást általában felülről lefelé lehet elvégezni, anélkül, hogy a munkálatok hátrányosan érintenék az épület helyiségeinek használatát.

A szarufák feletti hőszigetelő rendszerek a szarufák közötti hőszigeteléssel kombinálva kiemelkedően hatékony hőszigetelést, ezáltal gazdaságos épületüzemeltetést tesz lehetővé. Alkalmazásakor figyelembe kell venni az építésfizikai adottságokat, és kétséges esetekben a szükséges vizsgálatok, illetve számítások elvégzéséhez ajánlatos szakember segítségét kérni. A tetőszerkezet légtömörségének megteremtésére általában tetőfóliát is kell alkalmazni, mely egyidejűleg párafékező hatású is lehet.

A tetőtér kiépítésekor a PUR hőszigetelő lemezek „fordítva”, a teljes felületet beborító szarufák alatti hőszigetelésként is alkalmazhatók. Ahhoz, hogy a meglévő szarufák közötti hőszigeteléssel kombinálva megfelelő hőátbocsátási tényezőjű szerkezetet lehessen építeni, gyakran elegendő 50 milliméter vastagságú szigetelőanyag alkalmazása. A munkaoldalon a lemezekbe épített lécezés egyúttal tartószerkezetként is szolgál az arra kerülő rétegeknek.

Speciális, szarufák feletti és alatti hőszigetelő lemezekkel a nem kellően izolált tető is hőhídmentesen szigetelhető.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog