2009. október 21.

Amit a bambuszparkettáról tudni érdemes

Amit a bambuszparkettáról tudni érdemes

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a bambuszból készített építőanyagok, mint például a parketták. Ez köszönhető a bambusz kimagasló keménységének, higiéniai tulajdonságainak és légáteresztő képességének.

A bambusz keménységében megelőzi még a tölgyet és a juhart is – cellulóztartalma 70 százalék körüli. Nagyon gyorsan, naponta akár 30 cm-rel is gyarapodva nő, végső magassága a 20-25 métert is eléri. 5-6 éves korában a legalkalmasabb a feldolgozásra, ugyanis ekkor rendelkeznek a szárak a legkedvezőbb fizikai és technológiai tulajdonságokkal, mind szilárdságot, hajlíthatóságot, rugalmasságot tekintve. A bambusz kitűnően megfelel a magas higiéniai elvárásoknak is, jól ellenáll a kártevőknek, könnyű tisztíthatósága pedig antiallergén környezetet biztosít. Nagyon szerencsés tulajdonsága az is, hogy a levegőt átereszti, így nem dohosodik. A bambuszból készült építőanyagok (például parketták) könnyűek, lágy vonalúak, üdék, egyszerre dísze és használati tárgyai otthonoknak, irodáknak, munkahelyeknek.

Kétféle bambuszpadló készül: a vertikális és a horizontális. A különbség abban rejlik, hogy az összepréselt és ragasztott bambuszcsíkok a kész parkettával megegyezően, vagy arra merőlegesen futnak.

Amit a bambuszparkettáról tudni érdemes

Egy-két jó tanács a bambuszhoz

A burkolás megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy az anyag, az aljzat és a helyszín megfelel-e az építésügyi előírásoknak. A burkolóelemek fózoltak (a járófelület illeszkedő éle lekerekített). Mivel a burkolóanyag teljes keresztmetszetében természetes anyagú bambusz, és a természetes anyagokra jellemzően minden darabja egyedi és sajátos tulajdonságú, egyöntetű (teljesen homogén) színhatás nem érhető el, a színárnyalatok és mintázatok eltérőek lehetnek. A természetes anyag még feldolgozott állapotban is „élő” anyag, s a szélsőséges klimatikus hatásokra érzékenyen reagál. Az optimális klíma 20 °C hőmérséklet esetén 50-60 százalék relatív páratartalom. Ha a fűtési idényben a relatív légnedvesség tartósan ez alá csökken, a bambuszpadló rendkívüli módon kiszáradhat, és az elemek között rések képződhetnek. Vásárláskor a valós méretekhez viszonyítva legalább a plusz 8-10 százalék ráhagyás ajánlott.

 

Az aljzatról

A bambusz készparketta meglévő, kemény aljzatra (rugalmas padozat, faparketta, kerámialapok) is fektethető, a puha aljzatot (például szőnyeg stb.) el kell távolítani. A gyártók közlése szerint a bambusz burkolóanyag maximum 10 százalékos nedvességtartalmat visel el biztonságosan az aljzaton és a falban. Padlófűtés esetén kövesse a gyártó e rendszerre vonatkozó előírásait. A bambusz készparkettával történő burkolás megkezdése előtt 2-3 nappal le kell kapcsolni a fűtést, hogy az aljzat felvegye a szoba hőmérsékletét. Használatkor az aljzat hőmérséklete maximum 28 °C lehet, a fűtőcsövek teljesítménye nem haladhatja meg a 60 W/m2-t. Padlófűtés esetén kaucsuk bázisú ragasztó használata ajánlott, és a felületet 100 százalékosan le kell ragasztani; az aljzat nedvességtartalma nem haladhatja meg az 1 százalékot.

 

A lerakásról

A kivitelezés módja a megrendelő igényétől és a helyiség paramétereitől függ. A padló lerakása történhet úsztatott technológiával, amely gyors és praktikus, vagy a hagyományos módon, teljes ragasztással az aljzathoz (ez az ajánlott megoldás). A bambusz készparkettánál is ugyanaz a technikai folyamat, mint a hagyományos csaphornyos parketta fektetésénél, a ragasztásnál viszont elengedhetetlen az oldószeres ragasztóanyag (és azok segédanyagai, például alapozó) szakszerű alkalmazása (mivel a bambusz készparketta teljes felülete kezelt, így a talpi része is, az ezáltal nem nedvszívó). E részek (ragasztási felületek) érdesítésével még tökéletesebb kötés érhető el, szükség esetén leszorító nyomással, terheléssel segíthetjük a frissen rakott lapok biztos tapadását.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog