2011. június 12.

Amit a lépcső beépítéséről és javításáról érdemes tudni

Amit a lépcső beépítéséről és javításáról érdemes tudni

Mivel a beépítési adottságok helyszínenként különbözőek, ezért a lépcső tervezését mindig a helyszín felmérésével kell kezdeni. Az egyes lépcsőelemek pontos méreteinek meghatározása után választandók ki a speciális kiegészítő elemek: a megfelelő korlát, a lépcsővilágítás, a megfelelő csúszásgátló rendszer stb.

A lépcső beépítése leggyakrabban ragasztva, csavarozva vagy tőcsavarra ültetve végezhető el. Fa lépcsőburkolatok alkalmazásakor fontos, hogy a környezet és a faanyag is megfelelő nedvességtartalmú legyen, ami ideális esetben tömörfa lépcsőlapoknál 8-11 százalék, a helyiségben pedig 50-55 százalék relatív páratartalmat jelent. A lépcsőlapok kiválasztásánál érdemes tömbösített alapanyagból, belső csaprendszerrel rendelkező lépcsőlapokat választani, mivel ez a szerkezet növeli a lépcső stabilitását.

Célszerű előre felületkezelt állapotú lépcsőelemeket rendelni, így a helyszínen egyszerűen, gyorsan és szennyeződések keletkezése nélkül építhetők be. Abban az esetben, ha a lépcső színezése pácolással történik, ügyelni kell a helyszíni vágásokkor keletkező színeltérések megfelelő kezelésére.

A lépcső beépítésének utolsó fázisa a szegélylécek falhoz rögzítése, amihez előregyártott és felületkezelt típusú elemeket ajánlott igénybe venni.

 

Lépcsőjavítás

A lépcső javításának menete a meghibásodás típusától függ. A mozgó fokok és a recsegés oka leggyakrabban a rögzítés, illetve az aljzat hibáiból bekövetkező panelek közötti mozgások. A szakértő által elvégzett vizsgálat után általában a rossz minőségű lépcsőlapok újraépítésével szüntethető meg a probléma.

A felszíni sérüléseket a felületkezeléstől függően kell kijavítani. Olajozott felületek korrekciója gondos csiszolással és a felület újra olajozásával végezhető el. A lakkozott felületkezelésű sérült lépcsőlapokat nem érdemes egyenként javítani, mivel a frissen csiszolt fa színe eltérő az évek során megérett színű lépcsőlapokétól. Ezért ilyenkor érdemes az összes lépcsőlap felületkezelését egy ütemben újra elvégezni.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog