2009. október 25.

Táblás intarziaparketták akár íves betétekkel is

Táblás intarziaparketták akár íves betétekkel is

Az intarziás parkettaburkolat készítésének egyik alapkövetelménye a pontos tervezés – KM Par-Ker Kft. amellett, hogy széles választékban kínál intarziaparkettákat, kérésre a tervezésben is segítséget nyújtanak.

Ma a fából készült intarziás felületek panelekből készülnek. Léteznek hagyományos, táblás elemek, vagy kör, sokszög, illetve ovális alakú úgynevezett intarziamedálok, vagy akár az egész művet keretbe foglaló bordűrök.

Táblás intarziaparketták akár íves betétekkel is

A KM Par-Ker Kft. által kínált táblás intarziaparketta alapnagysága 290–600x290–600 mm, és 22, illetve 10 mm-es vastagságban, tömör fából készül. Az elemek egymáshoz vagy csap-hornyosan, vagy anélkül illeszkednek, masszívak, hosszú élettartamúak (sokszor csiszolhatók) és könnyen kezelhetők. A hagyományos parkettához hasonlóan ragasztható az aljzathoz, majd a felület együttesen csiszolható, illetve lakkozható. Számítógép által vezérelt fűrészgéppel vágják ki egy-egy tábla alkotóelemeit, majd kézzel, illetve géppel összeállítják a mintát, és műanyag hálóra rögzítik. Ilyen nyers formában kerül beépítésre. Léteznek olyan minták, melyekbe íves betét kerül, ezek lézer és computertechnika igénybevételével készülnek.

Táblás intarziaparketták akár íves betétekkel isTáblás intarziaparketták akár íves betétekkel is

Hasonló elven „működnek” a bordűrök, csak a méretük, formájuk más. Egyenes, illetve sarokelemből állnak, vastagságuk ugyancsak 22 és 10 mm, szélességük 12–25 mm lehet, de termeszétesen ez is igény szerint változtatható.

A medálok vagy intarziaérmék szintén tömör fából készülnek. A 80 cm-es 1,2-1,5-1,7 m átmérőjű – variálható – panelek többféle mintázattal, motívummal állnak rendelkezésre, egyedi ötletek (fényképről minta, önarckép, embléma, logó stb.) is megvalósíthatók. Szokványos vastagságuk 22 mm, de a 6 mm-es kopóréteget a megfelelő hordozóra ragasztva 10 mm-től kezdve bármilyen kívánt egyedi vastagságra elkészíthető.

Az intarziaparketta színvilágát az eltérő fafajták adják. A KM Par-Ker Kft. használ hazai, európai, illetve egzotikus fákat is, valamint ezeknek a kezelt (füstölt, gőzölt stb.) változatát. A beépítés módja is variálható: például a táblás intarzia lerakható hálóban vagy diagonálban, a minta lezárható bordűrökből készült kerettel és uralkodó motívumként berakható egy medál. Elképzelhető olyan változat is, hogy hagyományos parkettafelületet „dobunk fel” intarziabetéttel. Uralkodó motívumként egy medál vagy néhány négyzetméter táblás elem, a fal mentén húzódó bordűr, sőt egy íves betét is nagyon jól mutathat. Egyedi terv alapján is készülnek panelek, sőt lehetőség van részben tönkrement parketták moduljainak rekonstrukciójára is.

A mai, modern lakásokban is megjelenhet az intarzia művészete a ragasztott parketták felújításánál utólag beépíthető intarziaérmék által. A beépítéshez nemcsak szaktanácsokat adnak a KM Par-Ker Kft. szakemberei, de szükség esetén a felújítandó burkolatból a panelfészek pontos kivágásában is segítséget nyújtanak. Beragasztás után az intarziaérmét a régi burkolattal összecsiszolva és lakkozva megújult, exkluzív parketta kapható.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog