2009. október 22.

Nagynyomású fatelítés

Nagynyomású fatelítés

Különösen hosszú távú védelmet kap a borovi vagy lucfenyő faanyag a Telifa speciális technológiájával, így a cég termékeire 15 év korhadás, gomba- és féregkárok elleni garanciát ad.

A nagynyomású fatelítési eljárásban a hosszú autoklávba helyezett faanyagból vákuumos előkezeléssel eltávolítják a nedvességet, amit korhadásgátló, speciális, biológiai favédő oldattal pótolnak. (A technológiához a Wolman cég CX-10 jelű, speciálisan nagynyomású favédelemre kifejlesztett védőszerét alkalmazzák, melyet az EU és a magyar hatóságok bevizsgáltak, és a szükséges engedélyekkel rendelkezik.) A favédő anyagot nagy nyomással préselik át a faanyag szijács részének teljes keresztmetszetében, a védőszert tartalmazó oldat 90 percig járja át a fa szerkezetét. A fixálás és a megfelelő száradási idő után a védőszer már nem mosható ki a fából, és a telített faanyag felhasználható.

A Telifa termékek (kerti bútorok, pergolák, kerítések, kapuk, térelválasztók, játszótéri eszközök, kerti faházak) válogatott faanyagból készülnek: a felhasznált fa északi vagy magasabb fekvésű erdőkből származik, ahol a hideg miatt a fák lassabban nőnek. A lassúbb növekedés miatt a fa tömörebb, erősebb és szerkezete finomabb.

Nagynyomású fatelítésNagynyomású fatelítés

A Telifa favédő eljárásának előnyei:

• a telített faanyag maradandóan tartós;

• a faanyagból a favédő szer nem mosható ki;

• a telítés az európai elvárásoknak és előírásoknak megfelelően történik;

• a telített fának nincs egészségkárosító hatása;

• a Telifa termékek gazdaságosabbak a felületkezelt fánál (bár a telített fa valamivel drágább, de hosszú távon gazdaságosabb, mert tovább tart, és nem igényel rendszeres karbantartást).

A Telifa favédő eljárása nem változtatja meg a fa eredeti, jellemző tulajdonságait, a kezelt természetes faanyag továbbra is él, dolgozik, szárad, reped. A száradás hatására keletkezett repedések, gyantafolyás, kismértékű vetemedés, vetülés, az érdesebb felületek és a növekedési egyenlőtlenségek a faanyag természetéből fakadnak. Mivel a védelem a fa teljes keresztmetszetében történik, ezek nem befolyásolják a faanyag minőségét.

A telített fűrészáru alapszíne enyhén zöldes, majd az időjárás és a napfény hatására a faanyag színe tovább érik, míg elnyeri szürkés színét.

A Telifa termékek a faanyag védelme szempontjából nem igényelnek további felületkezelést, de a faanyag telítése nem helyettesíti a különféle esztétikai felületkezelést.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog