2009. november 27.

Lánctalpas kotrógép csatornák karbantartásához

Lánctalpas kotrógép csatornák karbantartásához

Csekély talpnyomásának köszönhetően ingoványos területen is biztonsággal közlekedik, nagy gémkinyúlásából adódóan az esetek jelentős részében egy oldalról kotorható a csatorna minkét oldala. Ezek a Case CX 130 típusú gépének fő jellemzői.

A Case CX 130 típusú lánctalpas kotró speciálisan vízépítési munkákhoz szerkesztett gép; 14 tonna tömegű és 0,32 bar talpnyomású. Ez utóbbi paraméter az egyik legfontosabb, hiszen ennek alacsony értéknek köszönhetően alkalmas arra is, hogy akár ingoványos területen is biztonságosan és hatékonyan dolgozzon. Ennek például vízgazdálkodási, csatornakarbantartási feladatok esetén van nagy jelentősége.

Összehasonlításképpen: a talpnyomás átlagos értéke 0,42 bar, a nagyobb gépeken elérheti 0,46 bar értéket is. Nyilvánvaló, hogy egy könnyű – azaz alacsony talpnyomás értékű – gépnek nem akkora a hatékonysága, mint egy átlagosé, de ez garantálja, hogy az extrém talajviszonyok között is tartani lehessen a folyamatos üzemet.

Hasonló feladatok esetében további igény a nagyobb gémkinyúlás, ami természetesen további költség, de összességében a Case CX 130 lánctalpas kotró ár-érték arány tekintetében nagyon jónak tekinthető. A nagy gémkinyúlás azért is fontos, mert így az esetek jelentős részében elegendő az egyoldali kotrás, mert ugyanarról az oldalról elérhető a túlpart is. Persze lehetnek csatornarészek, ahol a gém nem éri el a túlpartot, ott szükséges a kétoldali kotrás. Ilyenkor a gépet tréleren kell szállítani. (A hidraulikus hajtású géppel nagy távolságokra mozogni nem jó, mert az jelentősen megterheli a hajtást, így az hamarabb hibásodik meg, növelve a karbantartási költségeket. A hagyományos váltós, gumikerekes gépeket ez a veszély nem fenyegeti.) Ennek a gépnek a trélerezése is viszonylag könnyű, elsősorban méreteinek köszönhetően.

Lánctalpas kotrógép csatornák karbantartásához

A Case lánctalpas kotróik választéka széles, a legújabb CX széria héttől egészen a nyolcvan tonnás kivitelig érhető el. Mindegyik modell közös jellemzője a teljesen elektromos vezérlés, mely a motoron túlmenően, kiterjed az egész hidraulika rendszerre is. A kínálatban egyaránt megtalálhatók a hosszú és a keskeny lánctalpas kivitelek, valamint a speciális feladatok elvégzésére alkalmas modellek is. Alapfelszereltség a precíz vezérléssel kombinált gyors és erős hidraulikarendszer. A tervezők hangsúlyt fektettek a biztonság mellett a teljesítményre és a megbízhatóságra is.

 

(Szöveg és fotók: Antal Ákos)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog