2009. december 16.

Hogyan készítsünk szép és tartós vékonyvakolatot?

Hogyan készítsünk szép és tartós vékonyvakolatot?

A homlokzati hőszigetelő rendszerek és a hozzájuk tartozó vödrös vékonyvakolatok egyre inkább kiszorítják a hagyományos, vagy akár a zsákos vakolatokat. E termékek számtalan előnyüket azonban csak helyes alkalmazással képesek megtartani.

A homlokzatképzéssel kapcsolatos problémák leggyakrabban a rossz anyagválasztásra, illetve a kivitelezői gondatlanságra vezethetők vissza, melyek eredménye a rövid idő alatt elszürkülő, csíkos, foltos stb. felület, vagy a homlokzati hőszigetelés nem megfelelő működése.

 

Mire figyeljünk az anyagválasztáskor?

A homlokzatok az épület időjárási viszontagságainak folyamatosan és intenzíven kitett részei. A legtöbb eső, a legerősebb UV-sugárzás és a legnagyobb hőmérséklet ingadozás természetesen a külső réteget, vagyis a színezést éri. A vakolat érdes, strukturált felületén megáll a por és a nagyvárosi korom. Egy kiadós nyári zápor után a rosszabb minőségű vakolaton sötét és vastag folyásnyomok keletkeznek, amikor is ezeket a szennyeződéseket az eső egyszerűen bemossa a kéreg mélyebb rétegeibe. Ez ismétlődő folyamat, az eredmény pedig az egy-két év alatt megszürkült, csíkos és piszkos homlokzat.

A gyártók egy része már elkerüli ezt a problémát: az új és igényesebb színvakolatok hidrofobizáló (víztaszító) adalék hozzákeverésével készülnek. Az ilyen termékekkel kialakított felület ráadásul nemcsak vízlepergető hatású, hanem még öntisztuló is.

Jelentéktelen és felesleges spórolásból adódik, de sajnos szembetűnő esztétikai problémát okoz, amikor a vakolat alatt nem színezett alapozót használnak. Ez főleg a gördülőszemcsés vakolatoknál jelentkezik, de előfordulhat a nem megfelelő fedésben eldolgozott kapart hatású vakolatoknál is. Ilyenkor a meggördülő szemcsék nyomában feltűnően kilátszik a fehér alapozás.

Hogyan készítsünk szép és tartós vékonyvakolatot?
A nem színezett alapzás eredménye

 

Hogyan készítsünk szép és tartós vékonyvakolatot?Mire figyeljünk a kivitelezéskor?

A vakolat szépségén kívül annak vízzáróságát is csökkenti, ha a hálózáskor készülő kérget a húzásnyomokat megmutatva, vékony megcsúszásokkal hordják fel, és utólag sem csiszolják simára.

A vékonyvakolatok bázisa bányászott, vagyis természetes alapú kvarc, vagy márványőrlemény, amit szigorúan adagolt receptúra szerint pigmentekkel színeznek. A lelőhely különböző részeiről kitermelt és különböző gyártási sorozatokból kikerülő bázisanyag színezett késztermékei között előfordulhat csekély árnyalati eltérés. Ezért az azonos homlokzatra kerülő vakolatot a munka elkezdése előtt ellenőrizni kell, és a szemmel is tapasztalható színeltéréskor az anyag – a vödrök összeborításával történő – homogenizálására van szükség.

A hőszigetelő rendszer kivitelezése már a hőszigetelő táblák ragasztásakor is elrontható. Ha nem illesztik szorosan egymáshoz a hőszigetelő lapokat, vagy – helytelenül – azok éleit is ragasztóval kenik, akkor a hőszigetelés felületén vonalmenti hőhidak alakulnak ki. Itt a ragasztó nedvességfelvétele (ami lehet akár a reggeli párából adódó is) nagyobb, mint a felületi kéreg normálisan 2-3 mm vastag más részein, és az illesztések sötétebb sávokban kirajzolódnak a vakolaton.

Hasonlóan mintás és „vidám” pöttyökkel díszített lesz a végeredmény a túl mélyre fúrt dübelek helyeinél is. Ráadásul a dübelfejek eltüntetéséhez több anyagra és munkaidőre van szükség. Ez esetben hasznos döntés lehet az újgenerációs, teljesen hőhídmentesen beépítést EPS vagy kőzetgyapot szigetelőtárcsákkal lehetővé tevő Ejotherm dübelcsalád alkalmazása.

 

Hogyan készítsünk szép és tartós vékonyvakolatot?
Európai műszaki engedéllyel rendelkező dübel süllyesztett szereléshez

Szakszerű megoldás

A homlokzati hőszigetelő rendszerek vékonyvakolatai minimum 1,5 vagy 2 mm vastagságban képesek a megfelelő mechanikai védelmet, vízzáróságot és esztétikai takarást biztosítani. Ez típustól és struktúrától függően körülbelül 2,5-3 kg/m2-es anyagfelhasználást kíván. Ennél kevesebb anyag alkalmazásakor a vakolat mechanikai védőértéke, vízzáró képessége és esztétikai értelemben vett fedése megkérdőjelezhető. Ennél több anyag felhordása viszont nehezíti a felület kidolgozását, és a vastagabb réteg erősebb zsugorodásából adódva akár hajszálrepedések kialakulásához is vezethet.

 

Károlyi Tibor
műszaki szaktanácsadó

hírlevél-feliratkozás

épjog