2010. január 29.

Látni, de nem mindent láttatni

Látni, de nem mindent láttatni

Montegrotto fürdői – ahol már az ókori rómaiak is szívesen időztek – élénk fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, akárcsak az egész kisváros, ahol a legújabb építészeti látványosság egy háromszintes, többfunkciós óriásépület.

Ahol a szállodák és az olasz wellnesközpontok, a „Centri benessere all´avanguardia”-k egymást érik, ott is élnek és vásárolnak emberek. Így gondolkodott Carmine Diaferio, amikor Montegrottoban 11 ezer négyzetméteres területen különleges épületet tervezett. „Kezdettől fogva szerettük volna megakadályozni, hogy a környék éjszaka, vagy hétvégeken kihaltnak tűnjön” – mondja Carmine Diaferio. „Ezért vált a helyi honatyák és a mi szívügyünkké is egy többfunkciós ház megépítése: három szinten tíz üzlet, 15 iroda, két bár és étterem, emellett 33 garzon, illetve többszobás magánlakás kapott helyett.” Vagyis az épület a városi élet minden elvárásának megfelel – és ez persze tükröződik az építészeti stílusban is.

Látni, de nem mindent láttatni

„A perforált lemez alkalmazása a korlátok és erkélyek esetében a nyitottságot sugallja” – magyarázza Carmine Diaferio. „Ezenkívül szerepet kap árnyékolóként is, hiszen az épület egy napközben forgalmas közösségi tér szomszédságában áll.”

Látni, de nem mindent láttatni

Látni, de nem mindent láttatni: a perforált lemeznek ez a tulajdonsága újra és újra visszatérő motívum az építészek és az építtetők kívánságlistáján. „A perforált lemez alapjában véve” – fejtegeti Carmine Diaferio – „hasonlít az Olaszországban oly kedvelt, klasszikus zsalugáterekhez. Gondoskodik a megfelelő takarásról, ugyanakkor beengedi a fényt a helyiségekbe. Az erkélyek és a lépcsőkorlátok esetében másfelől fontos volt számunkra a hagyományos stílus is. A legjobb megoldásnak a perforált lemez kínálkozott, amely tetszetős, modern, kissé technikainak tűnő alapanyag, emellett könnyen tisztítható és építészetileg is jól alkalmazható.”

Az épület így jól illeszkedik környezetébe, amelyben mindenekelőtt a régió jellegzetes építőanyagait alkalmazzák: a követ, a fát, a téglát, vagy a burkolatkövet. Az újonnan létrejött építészeti stílus jól harmonizál a „benessere” filozófiájával, hiszen otthonos légkörével pozitív hatást fejt ki a testre, a lélekre és a szellemre.

hírlevél-feliratkozás

épjog