2010. április 11.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

A passzív tűzvédő rendszerek az építménybe szervesen beépülve, oda célszerűen alkalmazott módon illeszkednek az épület szerkezeteibe. Ezek különböző – részben nem éghető, részben éghető – anyagokkal kombinálva olyan új építőanyagokat, termékeket eredményeznek, melyekkel jelentősen javítható az épületszerkezetek tűzállósága.

A jól megválasztott passzív tűzvédő rendszerek hatékony védelmet nyújtanak: megfelelő festékekkel, tűzgátló lemezburkolattal vagy tűzvédő habarccsal például az acélgerendák, -pillérek tűzállósági határértéke (TH) 4 órára is növelhető; speciálisan kialakított üvegekkel a nyílászárók, üvegfalak tűzállósági határértéke akár a 1,5 órát is elérheti. Falak, padlók, födémek és álmennyezetek tűzvédő lapokkal védve, vagy ezekből készítve elérhetik a 0,5–3 óra tűzállósági határértéket. Ezekből a nem éghető tűzvédő lapokból készíthetők olyan légcsatornák, elektromos kábelcsatornák, melyek megakadályozzák a tűz külső vagy belső oldalról történő átterjedését, azaz a szerkezet tűz okozta tönkremenetelét. A tűzszakaszhatáron átvezető elektromos kábelek és technológiai csővezetékek „átégése” is megakadályozható speciális tűzvédő anyagokkal, termékekkel.

A belga Promat cég olyan kiemelkedő tulajdonságú és minőségű passzív tűzvédő anyagokat gyárt és forgalmaz, melyek az építőipar szinte valamennyi területén alkalmazhatók, elősegítve ezzel a tűzvédelmi követelmények teljesülését. Beépítésük nem kíván különösebb szakértelmet – a kivitelező cégek szakemberei a munkát gond nélkül el tudják végezni.

A Promat passzív tűzvédő anyagait, termékeit, illetve az általuk védett szerkezetek tűzállóságát számos európai szakintézet, így a magyarországi Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Kht. Tűzvédelmi Laboratóriuma is megvizsgálta és alkalmasságukat tanúsította.

 

Álmennyezetek és födémek

Acél tartószerkezetű födémek tűz elleni védelmét közvetlenül a szerkezetre rögzített vagy a födémről függesztett álmennyezetként kialakított PROMATECT® tűzvédő lemezekkel lehet biztosítani. A lemezek fokozott tűzzel szembeni ellenállása meggátolja a védett szerkezeteken (födémen, illetve a födémre szerelt lég- és kábelcsatornákban) a tűz továbbterjedését, garantálva az előírt tűzállósági határértéket.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

 

Acél teherhordó szerkezetek

A teherhordó acélszerkezetekre (acélpillérek, -oszlopok, -gerendák és -áthidalók) vonatkozó tűzállósági követelmények a PROMATECT® tűzvédő lemezekkel vagy a PROMAPAINT® tűzvédő festékkel érhetők el.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Válaszfalak

Előregyártva vagy a helyszínen szerelve PROMATECT® tűzvédő lemezekből és nem éghető szigetelőanyagokból olyan önhordó válaszfalak alakíthatók ki, melyek tűzszakasz határoló falként működhetnek.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Tűzgátló üvegek

Nyílászárók, átlátszó térelválasztók tűzszakaszként is működő lezárása történhet PROMAGLAS® tűzgátló üvegekkel, melyekből az EI (régebben F) típusú tűz- és hővédelmet, az E (régebben G) típusú csak tűzvédelmet biztosít a megadott időtartamon belül.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Szellőző- és kábelcsatornák

A lángok terjedését megakadályozó PROMATECT® lemezekből készülő burkolatokkal tűz esetén is biztosítható a szellőzővezetékek és kábelcsatornák működése. A tűzvédő lemezek nemcsak burkolatként alkalmazhatók, hanem maguk a csatornák is elkészíthetők belőlük. A belső és külső tűz károsító hatásait beépíthető, duzzadólamellás elemekkel lehet megakadályozni.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Kábelátvezetések tűzgátló lezárása

Kábelátvezetéseknél a tűz terjedése hő hatására duzzadó, falba építhető PROMASTOP® téglákkal vagy PROMASTOP® tűzvédő habarccsal akadályozható meg.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Csőátvezetések tűzgátló lezárása

Éghető anyagú csövek átvezetésénél a tűz átterjedése PROMASTOP® csőmandzsettával előzhető meg. A mandzsetta töltőanyaga tűz hatására felhabosodik, és az elégett cső helyét (30–500 mm csőátmérőig) lezárja.

Építmények megelőző passzív tűzvédelme

 

Dilatációs hézagok tömítése

A dilatációs hézagok rugalmas tűzvédő tömítésére szolgálnak a különböző méretű PROMASEAL® fugatömítő elemek, melyekkel 5–55 mm szélességű hézagok tűzvédő lezárása végezhető el.

 

Új tűzvédő lapok

A Promat cég legújabb fejlesztési eredményeként forgalomba kerültek az új kötőanyag bázisú PROMATECT®-100 és -200 jelzésű tűzvédő lapok, melyek műszaki jellemzőik alapján a legkorszerűbbek közé tartoznak.

Marlovits Gábor
okl. vegyészmérnök

 

Promat GmbH Magyarországi Kereskedelmi Képviselet

1052 Budapest, Vitkovics M. utca 9.

Telefon: 36-1-317-5891

Fax: 36-1-318-0948

www.promat.hu

info@promat.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog