2010. május 15.

Elvonja a nedvességet a falból a szigetelőlap

Elvonja a nedvességet a falból a szigetelőlap

Penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék-épületek végleges belső szigetelésére szolgál a közvetlenül a nedves felületekre ragasztható Promatect MC szigetelőlemez, mely kiszárítja és tartósan szárazon tartja a falszerkezetet, miközben javítja az épület hőszigetelését is.

A könnyű Promatect MC szigetelőlemez különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja magába a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez négyzetméterenként körülbelül 21 liter vizet képes tárolni), majd a belső térbe párologtatja. A szigetelőlemez tartós védelmet nyújt a nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben – ezt a hatást különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is segíti. A szigetelőlemezek alkalmazása olyan épületekben is ajánlható, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, ugyanis a Promatect MC lapok amellett, hogy kiszárítják a falszerkezetet, belső oldali hőszigetelésként is működnek, jelentősen javítva az épület hővédelmét.

Elvonja a nedvességet a falból a szigetelőlap

 

A Promatect MC alkalmazásának előnyei:

• véglegesen megszünteti a falfelületek penészedését;

• véglegesen eltávolítja az egészségkárosodást okozó penészgombákat;

• folyamatosan szárítja a falszerkezetet;

• javítja a lakótér klímáját;

• szerepet játszik a fűtési költségek csökkentésében;

• természetes, egészségre ártalmatlan építőanyag.

 

A szigetelés kivitelezése

A Promatect MC szigetelőlemez 1000x500 mm-es táblaméretben, 25, 50, illetve 80 mm vastagságban kerül forgalomba (igény esetén egyéb vastagsági méretekben is rendelhető). Akár belső oldali hőszigetelésként, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából alkalmazzák a lapokat, ragasztással kell közvetlenül a falfelületre erősíteni (mechanikai rögzítésre nincs szükség).

Elvonja a nedvességet a falból a szigetelőlap

A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni. A szigetelőlapok rögzítéséhez csak gyárilag előkevert, cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett, kizárólag páraáteresztő ragasztóanyag használható (ilyen termék például az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz). A ragasztómassza fogazott spatulyával hordandó fel a teljes felületre, majd ebbe a ragasztóágyba kell belenyomni a szigetelőlapokat. A lapok érintkezési felületeit is ragasztóval kell bekenni. A kész felületet ugyanilyen, de hígított ragasztóval lehet simára glettelni. A repedések megelőzésére a táblák közötti fugákat 5 cm széles üvegháló szalaggal kell leragasztani.

Elvonja a nedvességet a falból a szigetelőlap

Az utolsó művelet a Promatect MC lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak páraáteresztő festékek, illetve tapéta használható, például mész-, illetve szilikátfestékek, vagy az úgynevezett könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós alapú festék, illetve műanyag tapéta.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog