2018. január 03.

Hely- és anyagtakarékos hő- és füstelvezető légcsatornák

Hely- és anyagtakarékos hő- és füstelvezető légcsatornák

Az építész és gépész tervezők a tervezési folyamat során rendkívül gyakran küzdenek a hő- és füstelvezető légcsatornák elhelyezésével. Ezek a légcsatornák az épület hétköznapi működésében rendszerint nem játszanak szerepet, „csak” tűzeset során kell működniük, ugyanakkor helyigényük a tűzben keletkező nagy mennyiségű hő és füst elvezetése miatt jelentős. Erre a problémára nyújt – Európa-szerte újdonságnak számító – minősített megoldást a Promat a háromoldalú hő- és füstelvezető légcsatornáinak bevezetésével.

Alapvetően kétféle hő- és füstelvezető légcsatorna létezik: az úgynevezett egy tűzszakaszos (single) változat nyomvonala sehol sem léphet át idegen tűzszakaszba, míg a több tűzszakaszos (multi) légcsatorna tetszőleges számú tűzszakaszt keresztezhet. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat az első típussal szemben csak integritási (E) és füsttömörségi (S) követelményeket támaszt, hiszen a légcsatorna a kialakított single nyomvonal miatt nem képes átvezetni a hőt idegen tűzszakaszba. A több tűzszakaszos rendszernek a fenti követelmények mellett a hőszigetelésről (I) is gondoskodnia kell. A Promat mindkét légcsatornatípusra kifejlesztette és akkreditált uniós laboratóriumban minősíttette a vasbeton födémről függeszthető 3 oldalú, akár EI 120 S tűzállósági teljesítményű (kétórás) megoldásait.

Egy általános 4 oldalú hő- és füstelvezető légcsatorna minősített függesztőelemeket is igényel,

Hely- és anyagtakarékos hő- és füstelvezető légcsatornák

míg a 3 oldalú változat esetén az azonos tűzállósági teljesítményű vasbeton födém alkotja a légcsatorna felső, vízszintes oldalát.

Hely- és anyagtakarékos hő- és füstelvezető légcsatornák

Így a légcsatorna felső oldalfalának megépítésére, illetve az idomcsatlakozások felső tokozására nincs szükség.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy a 3 oldalú kialakításnál a légcsatornát tartó külső acél függesztőrendszer is szükségtelenné válik, hiszen a szögacélok segítségével a födémlemezhez rögzített légcsatorna önhordó lesz, ami a kalcium-szilikát Promatect tűzvédő lapok nagyfokú stabilitásának köszönhető. Mindez jelentős hely- és anyagtakarékosságot eredményez, hiszen azonos hasznos keresztmetszet mellett lehetővé válik, hogy a légcsatornát jó néhány centiméternyivel feljebb „toljuk”, vagy azonos függőleges és vízszintes helyigény mellett nagyobb légcsatornát alakítsunk ki (tekintetbe véve a minősített legnagyobb keresztmetszetet).

A helytakarékos légcsatornák alkalmazása elsősorban mélygarázsokban ajánlott, hiszen ott a csekély belső szintmagasság miatt szó szerint minden centiméter számít, de természetesen minden épülettípusban használhatók, ahol közvetlenül a vasbeton födém alatt vezethető a hő- és füstelvezető légcsatorna.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog