2010. augusztus 03.

Cementgyári építkezés csúszózsaluzatos technológiával

Cementgyári építkezés csúszózsaluzatos technológiával

A csúszózsaluzatos építési technológia legnagyobb előnye, hogy gyorsan és gazdaságosan építhetők vele magas vasbeton szerkezetek. E technológia sok területen nyújt kitűnő megoldást – mint például cementgyárak építésekor, ahol a cementgyártás technológiája a függőleges kialakítású vasbeton építmények számtalan változatát kívánja.

A cementgyárak sziluettjét távolról a magas építményei határozzák meg. Legmagasabb általában a körülbelül 100 méteres hőcserélő torony, majd a különböző silók a maguk 40–60 méterükkel, végül az egyéb doboz jellegű technológiai építmények, melyek a 30–40 méter magasságot is elérhetik.

Baranyában, a Királyegyházán most épülő cementgyárban ezek mindegyike csúszózsaluzattal készült. A legmagasabb építmény a hőcserélő épület 102 méter magas tornya, mely szerkezeti kialakítását tekintve két elkülönülő részre osztható. Az első tíz méter olyan, mint egy masszív fogadószint: zárt dobozszerkezet, külső falain merevítőpillérekkel. Ennek elkészülte után a csúszózsalut részben át kellett alakítani, majd ezzel az átalakított zsaluzattal készült a vázszerkezetes építmény a teljes magasságig.

 

Cementgyári építkezés csúszózsaluzatos technológiával

A vázszerkezetű hőcserélő torony

 

Az egyes szerelési szintek köztes gerendái is csúszózsaluzattal készültek, stabil, egyedi, ideiglenes alátámasztással. Néhány teljesen egyedi kialakítású keresztgerenda viszont utólag került a helyére: ezek a fogadószint födémén helyszíni előre gyártással készültek, és speciális emelési eljárással helyezték őket 60–80 méteres magasságban végleges helyükre.

A siló jellegű építmények acél körzsaluval épültek, amit hagyományos csúszózsalus keretek fogtak közre és emeltek tovább a betonozás üteme szerint. A kisebb méretű cementsilók párosával készültek. A cementsilókban utólag épült a belső kúpfödém, melyről három siló esetében még egy kisebb átmérőjű belső szegregáló siló is indult. A cementsilók magassága hatvan méter. A klinkersiló is dupla hengeres kialakítású: a 15 méter átmérőjű belső silót 40 méter átmérőjű külső siló fogja körbe.

 

Cementgyári építkezés csúszózsaluzatos technológiával

A cementsilók acél körzsaluval épültek,
amit hagyományos csúszózsalus keretek fogtak közre,

és emeltek tovább a betonozás üteme szerint

 

Cementgyári építkezés csúszózsaluzatos technológiával

A klinkersiló külső-belső palástjának együttes csúszása

 

A külső siló feszített falú: betonozáskor kellett elhelyezni a feszítőpászmák védőcsöveit, majd utólag, a teljes szerkezet elkészültét követően került sor a feszítésre.

Csúszózsaluval készültek még egyéb, hasáb jellegű építmények (cementmalom, palettázó épület stb.) is. A 20–40 méter magas, változatos szerkezeti kialakítású építmények között a zárt dobozszerkezettől a filigránabb vázszerkezetig találhatók megoldások.

A királyegyházi építmények jól szemléltetik a csúszózsaluzatos technológia alkalmazásában rejlő lehetőségeket, melyeken kívül természetesen más egyedi kialakítású szerkezetek építésére is kínálkozik lehetőség. Csúszózsaluval készíthetők például ferde falsíkú támfalak, dilatációs falak, illetve más különleges szerkezetek is. A bemutatott épületek mindegyike versenyképes áron és a csúszózsaluzástól megszokott rövid határidő mellett készült el – ez biztosíthatja a jövőben is e technológia sikeres piaci jelenlétét.

Bán Péter
Fotó: Szabó István

 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog