autodesk

2011. január 06.

A természetesen kialakuló felületi réteg lassítja a korróziót

A természetesen kialakuló felületi réteg lassítja a korróziót

Négyezer négyzetméter felületet beborító rozsda – vagy inkább patinaréteg – egy budapesti irodaház homlokzatának dísze. A Ruukki tálcás homlokzatburkolat, mely Cor-Ten acélból készült, a természetes oxidáció során nyeri el végső állapotát, így a rozsdásnak tűnő felület az épület díszeként is szolgál.

A Cor-Ten időjárásálló homlokzatburkolati rendszer a több mint tíz éven át a Ruukki finnországi laboratóriumában végzett kísérletek során megalkotott eljárás eredményeként jött létre. A tálcás burkolólap különlegessége – más előnyös tulajdonságai mellett – rendhagyó felülete által nyújtott egyedi szépsége. Az acél felületén kialakuló természetes patinaréteg egyúttal az időjárással szemben is ellenállóvá teszi a burkolatot. Ezt a különleges acélfelületet választotta a beruházó egy budapesti irodaház homlokzatának kialakítására.

 

 

„Rozsdásodó acél” egy budapesti irodaház dísze

 

A Váci úton található irodaház komplett tervezéséért is felelős generáltervező cég egy korábbi projekt kapcsán már tapasztalatokat szerzett a Ruukki Cor-Ten tálcás burkolatok beépítését illetően, így örömmel fogadta az új megbízást.

 

Irodaház a mai kor követelményei szerint

A 2010 májusában átadott irodaház az Újpest-Városkapu metrómegállóhoz közel, összesen 17 ezer négyzetméteren 1200 dolgozónak ad helyet. Az irodaház „built-to-suit” beruházásként épült, azaz a belső kialakítás a fejlesztővel történő folyamatos egyeztetés eredményeként született meg, ahogy a homlokzat megtervezése is. A Ruukki már a tervezés előkészületeinél együttműködött az épület homlokzatának megtervezésére felkért tervezőirodával.

A külső homlokzat gyártmányterveinek körültekintő tervezése körülbelül egy évet vett igénybe. Az irodaház belső tereinek kialakításában is a kedvező munkakörnyezet megteremtése volt a cél, így nyitott terű irodákat és napfényes tereket alakítottak ki. Az új irodaház a környezettudatos üzemeltetés elveinek is megfelel: az IT-terem többlethőjét hőszivattyús klímaberendezéssel hasznosítják, míg a légkondicionálást és a világítást központi automatika szabályozza, ezzel is hozzájárulva az energia és a vízfelhasználás csökkentéséhez.

 

 

„Rozsdásodó acél” egy budapesti irodaház dísze

 

Kivitelezés

Az épület két szárnya két kivitelezési ütemben készült – így a homlokzatburkolati munkák is két ütemben zajlottak, 2008 és 2009 őszén. Az épület vasbeton és tégla falszerkezetére állítható L konzolokra vízszintes síneket helyezett fel a kivitelező, amivel egyenletes, sík felületet képeztek, erre függőleges omegaprofil szelemenrendszert erősítettek.

Az így elkészített háttérszerkezetre rozsdamentes önfúró csavarokkal rögzítették a homlokzatburkolati tálcákat. A Cor-Ten burkolatok alkalmazásánál fontos figyelni arra, hogy a különböző típusú alapanyagok ne érintkezzenek közvetlenül egymással, mert ez gátolná a Cor-Ten felület tökéletes oxidációját, ezért a szerelésnél mind a Cor-Ten tálcák közé, mind a tálcák és a háttérszerkezetek közé EPDM tömítést kell helyezni.

A Tima Zoltán építész (Közti) tervezte irodaház homlokzatán található rozsdás acélhomlokzati elemek kellemes, meleg hatását vízzöld panelek egészítik ki, lüktető, mégis kiegyensúlyozott képet mutatva az épületről. A Cor-Ten felület teljes oxidációja körülbelül 1-3 év alatt megy végbe, így az irodaház külső homlokzata még a következő időszakban folyamatosan változni fog, míg el nem éri végső szépségét.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog