2011. szeptember 08.

Húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezi a Leier

Húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezi a Leier

A négy éve tartó világméretű gazdasági válság ellenére is töretlenül fejleszt, beruház és hamarosan beindítja kilencedik gyárát is Magyarország legnagyobb szerkezeti építőanyagokat gyártó cége, a Leier. Az üzemben húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezik, és az elkövetkezendő hetekben már piacon a cég új, innovatív terméke is.

Noha négy évvel ezelőtt kezdődött a világméretű gazdasági válság, még a nemzetközi mértékadó elemzők is csak találgatják, hogy mikor áll újra magabiztos pénzügyi lábakon Amerika és Európa. Az öreg kontinensen Németország, Görögország, Franciaország és Spanyolország mellett hazánkat sorolják a válság legnagyobb vesztesei közé. Magyarországon nincs olyan társadalmi réteg és iparági szegmens, mely ne szenvedett volna el súlyos veszteségeket az elmúlt években. A legtöbb cégbedőlés az építőiparban volt, ez az ágazat vezeti azt a Top-tízes listát, amely rangsorolja, hogy mely üzletágban szűnt meg a legtöbb vállalkozás az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ennek oka nagyrészt az, hogy hazánk még mindig a kisvállalkozások és – a kormányzati és ágazati szereplők erőfeszítései ellenére is – a körbetartozások országa. Az építőiparról szóló szalagcímek nemcsak hangzatosak, de igazak is: „Óriásit zuhant az építési és használatbavételi engedélyek száma”, „Brutális visszaesés az építésgazdaságban”, „Hatalmas visszaesés a vállalkozói lakásépítésben” – szinte a végtelenségig sorolhatnánk a recesszióval összefüggő negatív tartalmú iparági híradásokat.

A közzétett éves üzleti jelentések alapján az építőanyag-gyártók közül is több nagy – nemzetközi és hazai – cég egyaránt jelentős, forint milliárdokban mérhető veszteséget szenvedett el 2010-ben. A pozitív eredménnyel zárók közül – közel 16 milliárdos éves forgalommal – kiemelkedik a Leier Hungária Kft. nyolc magyarországi építőanyag-gyártó üzeme. Hogyan lehetséges, hogy miközben most több, a piacon hosszú évek óta jelen lévő, és eddig jelentős nyereségekkel büszkélkedő versenytárs is súlyos nehézségekkel küzd, addig a Leier nemcsak folyamatosan fejleszt – több milliárdos beruházásokról hallani –, hanem új terméket készül piacra dobni, és új szakembereket is keres immár kilencedik magyarországi üzemébe? – kérdeztük Komlós Andort, a Leier Hungária Kft. ügyvezetőjét.

 

Húsz új munkatárs foglalkoztatását tervezi a Leier
Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője

 

- A válságra kezdetektől fogva egyfajta feladatként tekintettünk, és mivel döntésmechanizmusunk mindig is rendkívül rugalmas volt, ezért – többek között – gyártáskapacitásunkon belül átcsoportosításokat hajtottunk végre. Volt olyan gyártósorunk, melyet ideiglenesen leállítottunk, de több, nyugat-magyarországi üzemünkben is kapacitásnövelésre volt szükség ahhoz, hogy ki tudjuk szolgálni az egyes betontermékeink, illetve a méretregyártott elemeink iránt megnövekedett keresletet. Ezekben a gyárainkban tehát a nyár közepe óta több alkalmazottat foglalkoztunk – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője.

A Leier cégvezetése optimista, idénre is a tavalyi év közel 16 milliárdos forgalmát irányozták elő az építőanyaggyártó-üzletágukban, és minden jel arra mutat, hogy nem túlzóak várakozásaik. A cég az elmúlt tíz évben harminc milliárd forintot ruházott be nyolc magyarországi üzemébe – a legújabb, ötszázmillió forintba kerülő gyártósor Devecserbe került. A Veszprém megyei üzemben már túl vannak a termékteszteléseken, most már csak az engedélyekre várnak, hogy terveik szerint még az őszi hónapokban piacra dobják a cég új tégláját. Arról, hogy az új, kilencedik üzemből milyen termékek kerülnek ki, csak találgatások vannak, a cégvezetés egyelőre szűkszavúan nyilatkozik.

- Ennek gyártásprofiljáról még nem döntöttünk. Figyeljük az elkövetkező hónapokat és a megmutatkozó igényeknek megfelelő termékeket gyártjuk majd. Itt szándékaink szerint húsz új munkatársat fogunk foglalkoztatni – teszi hozzá az ügyvezető.

A cégcsoport legnagyobb magyarországi téglagyárát éppen a tavaly októberben vörösiszap-katasztrófát elszenvedett Devecserben hozta létre tíz évvel ezelőtt. Bár az üzemet nem érintette a súlyos környezetkárosító ipari szerencsétlenség, bejárta a médiát az a fotó, ahol a Leier munkagépe menti az embereket a lúgos áradatból. A térségre azóta is kiemelt figyelmet fordít a cég, az elmúlt közel egy évben több millió forinttal segítette az ottmaradókat.

- Épp a napokban egyeztettem a Magyar Vöröskereszt képviselőjével, mivel a lakóingatlanok megépültek az állam segítségével, azonban ez a szerepvállalás nem foglalta magában a melléképületek újraépítését. A megegyezés értelmében többszázezer forint értékű téglát adományoztunk közvetetten a devecserieknek. Az elkövetkezendő időszakban is jelen leszünk a térség rehabilitációjában, újjáépülésében, és készen állunk arra, hogy építőanyaggal vagy egyéb módon is részt vegyünk a helyreállítási munkákban.

Bár a felajánlás nem hoz bevételt a cégnek, azonban biztosítja azon munkaerő foglalkoztatását, akik a téglagyáraikban dolgoznak. Ez azonban hosszútávon nem megoldás, ezért sürgetik, hogy mielőbb érdemi előrelépéssel segítse a kormányzat a lakásépítési piac résztvevőit.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog