2011. október 05.

A nedves üzemet és a koromégést is tűrő kémény

A nedves üzemet és a koromégést is tűrő kémény

Igazodva a felfutóban lévő korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal üzemelő berendezések adta elvárásokhoz, a Schiedel kifejlesztette a kerámia béléscsöves Advance kéményrendszert, mely – sok hagyományos kéménytől eltérően – egyszerre megfelel a nedves üzem követelményeinek és ellenáll a koromégés hatásainak is.

A korszerű, szilárd tüzelőanyagokkal (pellet, faapríték, biobrikett stb.) üzemelő készülékeknél nem elégséges csak a nedves üzemnek, vagy csak a koromégésnek megfelelő kémény – amikor egyetlen begyújtási ciklust vizsgálva is előfordulhat nedvességkicsapódás a kéményben, a fűtés másik fázisában pedig koromégés (spontán kéménytűz), akkor a rendszerkémények esetén is körültekintő választásra van szükség.

 

Bordás ipari kerámia csőrendszer

Az Advance kéményrendszer a W3G jelzéssel rendelkező bordás ipari kerámia csőrendszerre épül. A W3G minőség – melyet külön erre a célra kidolgozott Európai Műszaki Engedély deklarál – garantálja, hogy a bordás ipari kerámia csőrendszerrel szerelt kéményrendszer egyszerre felel meg a
• nedves üzem (W) követelményeinek,
• bármilyen tüzelőanyag (például szén) használatakor és
• ellenáll a koromégés (kéménytűz) hatásainak (G).

 

A nedves üzemet és a koromégést is tűrő kémény

 

A bordás kerámiacsövek 400 bar présnyomással, izosztatikus préseléssel készülnek. Ez azt jelenti, hogy a nedvességtartalom nélküli szilikonsablonokban csupán a nagy préserő hatására veszi fel a samottcső vagy idom a megfelelő formát. Kiégetés után az ipari kerámia cső érzéketlen a nedvességre: mivel nincs elpárolgó nedvességtartalom, nem válik porózussá, nem vesz fel nedvességet. Szintén a préserőnek köszönhetően a csövek már 6,5 mm-es falvastagság mellet is magas nyomószilárdsággal bírnak és rendkívül tömörek. Ellenállnak a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásnak és az égés során keletkező agresszív anyagoknak. A csövek tokos kapcsolata precíz, füsttömör illesztést tesz lehetővé, rendkívül biztonságossá téve a rendszert.

 

Szerkezeti felépítés

Az Advance kéményrendszer a tradicionális UNI típusnál megismert könnyűbeton köpenytéglából és ásványgyapot hőszigetelésből áll, de a lelkét alkotó samott csőrendszer megváltozott.

A kémény valamennyi csomópontja: a kondezvíz-elvezetés, a tisztítóajtó, a füstcsőcsatlakozás, a kéményfej-kialakítás és az égéshez szükséges levegő tüzelőberendezéshez történő vezetése is új tervezésű.

 

A nedves üzemet és a koromégést is tűrő kémény

 

Az Advance kéményrendszer alkalmazási területei

A kéményrendszer minden tüzelőanyaghoz és bármely tüzelőberendezéshez alkalmas: megfelel mind a hagyományos, mind a modern fűtési technikák kihívásainak. Egyszerűen szólva: a kémény – változtatás nélkül – egyaránt használható a széntüzelésű „Jancsi-kályhához” és a kondenzációs gázkazánhoz. Ez a tulajdonos számára a következő előnyöket nyújtja:
• bármikor lehetőség van a tüzelőberendezések közötti váltásra úgy, hogy ennek a kémény oldaláról felmerülő költsége gyakorlatilag nincs (például kazáncserekor, kandalló vagy cserépkályha beépítésekor stb.);
• mindig az adott hosszabb időszak átlagában legolcsóbb tüzelőanyaggal üzemeltethető a fűtési rendszer.

Energiahatékonyság csak a legjobb feltételeket biztosító kéményrendszer és a precízen dolgozó tüzelőberendezés korrekt együttműködésével érhető el. A családi házakhoz alkalmazható Advance kéményrendszer univerzalitásával kielégíti az energiahatékonyság kéményoldali feltételeit.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog