Deceuninck

 

2018. június 06.

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak – jobb, mint újkorában!

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak – jobb, mint újkorában!

Épületeink hőszigetelésére leggyakrabban expandált polisztirolhabot (EPS) használunk. Külföldi laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok kimutatták, hogy az expandált polisztirolhab tartós megoldást ad az épületenergetikai problémákra. De mi a hazai gyakorlati tapasztalat? Az idén 25 éves Austrotherm Kft. mintát vett egy Magyarországon általa gyártott és 25 éve beépített polisztirol hőszigetelő anyagból.

A korai beépítések egyike volt a győri Nyugdíjasház hőszigetelése. Az 1991. április 20-tól indult kiszállításról az Austrotherm Kft. 11. sorszámú számlája és a szállítólevelek tanúskodnak. A 12 cm vastag homlokzati hőszigetelés még a mai igényeket is megközelíti, pedig 25 éve még az 5 centi is inkább sok volt, mint kevés. Az épület homlokzata már két és fél évtizede dacol az időjárás viszontagságaival, és bizony a nagyváros szennyezett levegője is megviselte a vakolatot. De hogyan működik alatta a hőszigetelés?

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak – jobb, mint újkorában!  25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak – jobb, mint újkorában!
A nyugdíjasház régen                                   és most

Ezt csak bontással és a kivett minták mérésével lehet meghatározni. Az ingatlan tulajdonosa, a Győr-Szol Zrt. segítőkészen állt kérésünkhöz, és közösen egyeztettük a mintavételi felületet. A hőszigetelő anyag kivágása nem volt egyszerű feladat, mert a próbatestek ideális mérete 0,5×0,5 méter, és a negyed évszázados ragasztó is még igen jól tartott, de végül sikerült 6 mintát venni. A minta szemrevételezéssel megállapíthatóan száraz volt, nedvesség lecsapódásának nyomai nélkül. Az anyag mechanikusan is megfelelőnek bizonyult, stabil, kezelhető táblákat sikerült az Austrotherm győri központjának laboratóriumába vinni. A minta előkészítése során először a külső oldali ragasztó- és vakolatréteget kellett eltávolítani, amit a termék gyártásakor alkalmazott fűtőszállal oldottak meg. Ezután került sor a hővezetési tényező mérésére.

A korabeli termékismertetők szerint az anyag hővezetési tényezője 0,04 W/mK volt, a tervezés során ezzel számoltak. A 2016. június 7-én lezajlott vizsgálat szerint a 25 éves hőszigetelő anyag jobb volt, mint új korában: hővezetési tényezője 0,037 W/mK értéket mutatott. Ez annyit jelent, hogy 25 éven keresztül 7 százalékkal több energiát spóroltak meg a lakók, mint amit eredetileg terveztek. A jó minőségű anyagok esetében biztosan lehet arra számítani, hogy a termék túlteljesíti a specifikációban előírt adatokat, de negyed évszázados homlokzati hőszigetelésről csak az Austrotherm rendelkezik hazai vizsgálati adatokkal. A minőség iránt elkötelezett gyártó nemcsak előállítja a kiváló termékeket, hanem a vevők helyes döntését előkészítendő meg is mutatja azok jó tulajdonságait, hogy biztosan lehessen számítani az időtálló minőségre.

Külön szeretnénk köszönetet mondani Rotter Zsoltnak, a Győr-Szol Zrt. vagyonkezelési üzletágvezetőjének a segítőkész hozzáállásáért, és Gyenes Ferencnek a Gyenesterv Kft. vezetőjének a mintavétel és a helyreállítás gyors és szakszerű kivitelezéséért.

 

A vizsgálat menetét bemutató film megtekinthető az alábbi QR kód beolvasásával:

25 éve beépített hőszigetelést vizsgáltak – jobb, mint újkorában!

A 25 éves minta hővezetési tényezőjének vizsgálati eredménye itt olvasható >>

hírlevél-feliratkozás

épjog