2020. február 24.

4165 Ft az új minimális építőipari rezsióradíj

4165 Ft az új minimális építőipari rezsióradíj

Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) elkészítette a 2020. évre ajánlott minimális építőipari rezsióradíj számítását; a több mint húsz tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2019. évi minimális értékeket veszi alapul.

 

Az ITM rendeletben (23/2019.VIII.14.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 3.696 Ft-ról 4.165 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ megalapozott számításai szerint; ez 12,7 %-os növekedés, összegszerűen pedig 469 Ft az emelkedés.

Mint az ÉVOSZ közleményében olvasható, a 2020. évi minimális építőipari rezsióradíj változását meghatározó módon az elvárt bérminimum 8 %-os emelkedése, a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés (a le nem dolgozott időre járó kifizetések) okozta, de
- a csoportos személyszállítás,
- a felvonulás, munkahelyi berendezkedés, ideiglenes létesítmények,
- valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségnövekedése is
jelentősen hozzájárult a minimális építőipari rezsióradíj 2020. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

Az elvárt bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség. A cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami egyaránt megnöveli a személyszállítás és a szállásköltséget.

A szakképzetlen munkaerő arányának nagyméretű növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

A számítás részletes bemutatását és indoklását tartalmazó dokumentumot innen lehet letölteni >> A 2020 evi minimalis rezsioradijrol.pdf

(Forrás: ÉVOSZ-sajtóanyag)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog