Deceuninck

 

2021. július 06.

Wagner Ernő építőmérnök a mérnöki kamara új elnöke

Wagner Ernő építőmérnök a mérnöki kamara új elnöke

2021. július 2-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Magyar Mérnöki Kamara (MMK), amelyen négy évre Wagner Ernő okleveles építőmérnököt, a Somogy Megyei Mérnöki Kamara elnökét választotta a köztestület országos elnökévé, aki a szervezet vezetését a négy év után leköszönő Nagy Gyulától veszi át – tudatja a lapunkhoz is eljuttatott közlemény..

 

A küldöttek személyes részvételével megtartott Tisztújító Küldöttgyűlés megtárgyalta és elfogadta a 2020. évi beszámolókat, a 2021. évi költségvetés módosítását és a 2022. évi költségvetést. A Küldöttgyűlés úgy döntött, hogy a tagdíjakat 2022-ben nem emeli, azokat a 2021-es szinten tartja. A Küldöttgyűlés megújította a kamara vezetését: új elnököt, alelnököket és elnökségi tagokat, valamint új felügyelőbizottságot továbbá etikai-fegyelmi bizottságot választott.

A küldöttgyűlést Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár üdvözölte, megköszönve a kamarának és vezetőinek a most záruló négy éves ciklus alatt, és különösen annak végén, a járvány idején tanúsított magas szintű, kollegiális együttműködését. Kiemelte, hogy a kamara a nehéz körülmények között sem lassította munkáját, sokszor rövid határidővel véleményezte a jogszabály-tervezeteket. Füleky Zsolt bejelentette, hogy a mérnöki szakmagyakorlás szabályait meghatározó, 266/2013-as Kormányrendelet módosítása – amely az MMK álláspontját is tartalmazza – jelenleg tárcaközi egyeztetésen van. A helyettes államtitkár a mérnöki szakágak közötti kooperáció fontosságát hangsúlyozta, mert – mint mondta – eredményes munkát csak teljes körű együttműködéssel lehet elérni. Füleky Zsolt végül megköszönte Nagy Gyula elnök és Virág Rudolf főtitkár munkáját, az új elnöknek és vezetésnek egyúttal sikeres munkát kívánt és a korábbiakhoz hasonló együttműködést ígért.

Nagy Gyula – elnökégének négy éves munkáját értékelve – elmondta: teljesült az a célja, hogy a köztestület adta lehetőségeket sikeresen kihasználva egy szolgáltató jellegű kamara valósuljon meg. A kamarának a tagok érdekeit szem előtt tartva kell együttműködnie a kormányzattal és a szakmai szervezetekkel, mert a közös célok elérése így lehet a legeredményesebb. A sikerek közül kiemelte a továbbképzési és vizsgarendszer online megújítását, a szolgáltatások bővítését, valamint azt, hogy a kamara megőrizte a gazdálkodás stabilitását és növelte a saját vállalkozási bevételek arányát. „Határozott véleményem, hogy csak az a szervezet tud megfelelni a feladatának, a tagsága elvárásainak, amely felismeri a konstruktív együttműködésben rejlő lehetőségeket” – zárta beszédét Nagy Gyula.

Az új elnök, Wagner Ernő a megválasztását követő beszédét azzal nyitotta, hogy a küldöttgyűlésnek tolmácsolta Hajtó Ödönnek, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének üdvözletét. Ebben mérnökszervezet alapértékeihez, a területi kamarák és szakmai tagozatok biztosította sokszínűséghez való visszatérést tűzte ki célként. Wagner Ernő elmondta, hogy legfontosabb céljai közé tartozik a csaknem kész, módosított alapszabály elfogadása, és fontosnak nevezte, hogy olyan etikai szabályzatot készüljön el, amely kiterjedhet a műszaki ellenőrökre és felelős műszaki vezetőkre is.

A küldöttek alelnökké választották Gyurkovics Zoltánt, Parragh Dénes Andrást, Reich Gyulát és Szőllőssy Gábort. Az országos kamara elnökségének megválasztott tagjai: Baumann Mihály, Bezzeg János, Buzás Zoltán, dr. Csenke Zoltánné, Fenyvesi Csaba, Harkai Balázs, Holló Csaba, Kun Gábor, Lakits György, dr. Szepes András József, Wéber László és Zalavári István.

A Magyar Mérnöki Kamara megválasztotta a felügyelőbizottság és az etikai-fegyelmi bizottság tagjait is, amelyek első ülésükön választanak maguk közül elnököt.

 

Rövid szakmai életrajz:

Wagner Ernő a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karán, vízépítőmérnöki szakon 1986-ban szerezte meg oklevelét, majd a Mérnöktovábbképző Intézetben és az MMK Statikus Mesteriskolájában képezte tovább magát. 35 éves kivitelezési múlttal, 30 év cégvezetői tapasztalattal, 28 éves tervezői jártassággal és 20 év szakértői gyakorlattal vezeti az általa 1996-ban alapított Investment Mérnöki és Fővállalkozó Kft.-t, amely jelenleg 40 főt foglalkoztat, és kiszámíthatóan évente 1 milliárd forint feletti bevételt termel.
Az újonnan megválasztott országos elnök 2017. óta vezeti a Somogy Megyei Mérnöki Kamarát. A Magyar Mérnöki Kamara több jogszabálytervezet kamarai véleményezésében aktív szerepet vállal, tagja az MMK közbeszerzési munkabizottságának és részt vett az alapszabály-előkészítő bizottság munkájában.
Wagner Ernő eddigi tevékenységét több díjjal ismerték el: átvehette a pénzügyminiszter elismerését kiemelkedően eredményes szakmai tevékenységéért, a Somogy Mérnöke Díjat, a Somogy Innovációjáért Díjat, a Somogy Megye Mozgássérült Polgáraiért Díjat és a Kaposvár Emlékérmet a közösség szolgálatáért.


(Kép forrása: MMK)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog