2015. március 29.

A felújításoknak köszönheti népszerűségét a különösen könnyű Synus betoncserép

A felújításoknak köszönheti népszerűségét a különösen könnyű Synus betoncserép

2015 őszén Bólyon és Kunszentmiklóson napelempark készül, a következő jelentős beruházás pedig egy erdélyi tetőcserépgyár építése lehet – hangzott el a Mediterrán Kft. sajtótájékoztatóján, ahol azt is bejelentették: a cég neve Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-re változik.

Március 30-tól nevet vált a Mediterrán Magyarország Betoncserép Gyártó Kft.; a cég neve Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-re változik. Áprilistól pedig valamennyi TERRÁN márkanév alatt fogalomba hozott termék garanciális idejét a jelenlegi 30-ról 50 évre emelik. (A vállalkozás 2014-ben a Mediterrán márkanevet már TERRÁN-ra cserélte, arra utalva, hogy a vállalat termékei éghajlattól független, bármely tájegységen jól mutató, mai stílust képviselnek.)

A cég vezetői által tartott budapesti sajtótájékoztatón Gódi Attila ügyvezető igazgató elmondta: a vállalkozást Mészáros Kálmán 1920-ban alapította a mai Szlovákia területén fekvő Negyeden, majd 1947-ben a család a Baranya megyei Bólyban telepedett le, ahol folytatta tevékenységét. Az akkor még csak a családtagokat foglalkoztató vállalkozás mára nemzetközi cégcsoporttá fejlődött. Az első leányvállalat 2000-ben Szlovákiában alakult, 2004-ben indult el a farkasdi gyár, ahonnan a cseh piacot is el tudják látni, s a Terrán 2013-ra Szlovákia piacvezetője lett a betoncserép-eladásban. Idén 10 éves a Mediterrán Románia, és a délszláv piacokon is közel 10 éve jelen vannak. A földrajzi közelségükből adódóan a jövőben is kedvező lehetőséget kínálnak a volt jugoszláv tagállamok, ahol a bővülésük évről-évre jelentős mértékű. 2013-ban megkezdték a termékeik forgalmazását Ukrajnában – ez az ország a térségben kialakult válsághelyzet megoldódását követően ismét jelentős felvevő piac lehet. A következő lépés egy erdélyi tetőcserépgyár építése lehet – mondta az igazgató.

Az öt leányvállalatból álló csoport (Magyarország – Bóly és Kunszentmiklós, Horvátország – Eszék, Erdély – Kolozsvár, Szerbia – Szabadka, Szlovákia – Farkasd) 2014-ben az eddig elért legnagyobb árbevételére tett szert – mely meghaladta a 7 milliárd forintot –, ez az év a cserépeladásokban is rekordot hozott, az eladott mennyiség meghaladta a 33 millió darabot, ami kb. 16-18 ezer tető befedésére elegendő mennyiség. Az egy év alatt gyártott mennyiség 2/3-át itthon, 1/3-át Szlovákiában állítják elő. A KSH 2014-es adatai szerint az új lakóépületek legkedveltebb tetőfedő anyaga a betoncserép; az építtetők, vásárlók 53%-a választotta ezt, más független kutatócég szerint az egy év alatt eladott cserepek közel 40%-a betoncserép volt – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A felújításoknak köszönheti népszerűségét a különösen könnyű Synus betoncserép

„2012-ben Bólyon, majd 2014-ben a szlovákiai Farkasdon újítottuk meg üzemeinket, 2015-ben pedig befejeződött a kunszentmiklósi fejlesztés, ezzel mostanra mindhárom gyárunkban világszínvonalú gyártási technológiával rendelkezünk. Már az ezt megelőző technológiánkkal is olyan termékeket tudtunk előállítani, amelyek értékállósága, minősége kiváló. Az évtizedekkel ezelőtt kellő szakértelemmel elkészített tetők immár a második generációt szolgálják, hibátlanul, hiszen a TERRÁN-tetők akár száz évet meghaladóan is betöltik a tőlük elvárt funkciókat" – mondta a Gódi Attila ügyvezető igazgató.

A vállalat két magyarországi üzemében, Bólyon és Kunszentmiklóson, egyenként 500 kW teljesítményű napelem park létesítését tervezi 2015-ben, melyekkel a saját üzemeikben felhasznált villamosenergiát szeretnék kiváltani. A kiserőművek tervezése és engedélyeztetése már folyamatban van, a beruházás várhatóan ősszel kezdődik, a költségvetésük egyenként eléri a 200 millió forintot. „Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül elsőként fogunk kizárólag zöld energiával cserepet gyártani. Számításaink szerint 10 éven belül megtérül a beruházás, de ami ennél is fontosabb, hogy bebizonyítsuk, ipari felhasználások esetében is van már megfelelő technológia, amely megújuló energiával képes biztosítani a villamosenergia-ellátást" – hangsúlyozta Gódi Attila.

A cégvezető még bejelentette, hogy a Synus tetőrendszerrel Construma-díjat kaptak. Mint hozzátette, ez a termék – mely jelenleg a legkönnyebb betoncserép a piacon – nagyon népszerű lett az elmúlt időszakban: ebből a típusból adtak el a legtöbbet. Ez annak is köszönhető, hogy kis súlya miatt az elavult palatetők kiváltására is alkalmas, így nagyon kedvelt a felújítók körében.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog