filmszemle

2022. november 16.

A hőszigetelés folyamata – a Cemix videós gyorstalpalója

A hőszigetelés folyamata – a Cemix videós gyorstalpalója

A homlokzati hőszigetelések összetett rendszerek, tervezésük és telepítésük komplex feladat, ami szaktudást és nagy odafigyelést igényel. A Cemix videósorozata ehhez a többlépcsős munkához nyújt a laikusok számára is jól követhető áttekintést. Praktikus tanácsok, sok gyakorlat, kevés elmélet lépésről-lépésre.

Hőszigetelési táblák ragasztása

A homlokzati hőszigetelő rendszerek fontos elemét képezi a rendszerragasztó. A szigetelőtáblák rögzítése a teherhordó falazatra ugyanis elsősorban ragasztással történik. A megfelelő ragasztó kiválasztásakor figyelembe kell venni a felhasználás helyét, a falazat és a falazóanyag tulajdonságait, a táblák anyagát és egy sor egyéb szempontot. 

 

Üvegszövet háló beágyazása

A hőszigetelő rendszer mechanikai védelmét az üvegszövet hálóval megerősített ragasztóréteg biztosítja. Ennek hiányában a homlokzat sérülékenyebbé válik, nő a repedési hajlama és kevésbé fog ellenállni az olyan környezeti hatásoknak, mint a fagy vagy a pára. Az üvegszövet hálót a ragasztórétegbe kell helyezni. A kivitelezés során kiemelt figyelmet kell fordítania a sarkok, az ívek és az ablakcsatlakozások védelmére.

 

Dübel kihúzásvizsgálat

A dübelek biztosítják a hőszigetelő táblák mechanikai rögzítését a falakhoz. A falazat és a falazóanyag, illetve a választott hőszigetelés paramétereitől függően más és más típusú dübelre van szükség. Hogy pontosan milyenre, azt az úgynevezett dübel kihúzásvizsgálat segítségével lehet szakszerűen megállapítani.

 

Homlokzati szigetelés dübelezése

Ugyan a hőszigetelő táblák rögzítését alapvetően a ragasztás biztosítja, vannak olyan mechanikai hatások (például az úgynevezett szélszívás), amelyek ellen a dübelek nyújthatnak megfelelő védelmet. Másképp fogalmazva, ezek segítségével lehet oldhatatlan kapcsolatot képezni a falazat és a hőszigetelés között. A dübelek telepítése a hőszigetelő táblákat rögzítő ragasztó megkötése után történhet.

 

Színezővakolat felhordása

A homlokzati színezés az építkezés, ezen belül is a homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezésének befejező fázisa. A jól megválasztott, minőségi anyagokkal nemcsak az esztétikai élményt fokozhatjuk, de védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen és kihangsúlyozhatjuk az épület előnyös tulajdonságait.

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog