2013. július 01.

A sófelhalmozódást állítja a szigetelés szolgálatába az új fejlesztésű szárítóvakolat

A sófelhalmozódást állítja a szigetelés szolgálatába az új fejlesztésű szárítóvakolat

A Kerakoll cég egyedülálló szárítóvakolat-rendszert fejlesztett ki: a Biocalce alkalmazásával a falak kapillárisaiban – a falazat teljes élettartamára – leáll a nedvesség áramlása, bármilyen utólagos kezelés nélkül örökre megszüntetve a falazatok nedvesedését, sókivirágzását.

Számos technológia ismert a kapilláris tulajdonságuk miatt nedvesedő falak utólagos javítására, de univerzálisan egyik sem alkalmazható – az adott körülmények és feltételek szerint kell kiválasztani az optimális megoldást. Sajnos kisebb-nagyobb hátránnyal mindegyik bír: vagy rövid időre képesek csak megoldást nyújtani, vagy drasztikus beavatkozást igényelnek, ami szilárdságtani problémákat vethet fel, vagy éppenséggel túl nagy költségekkel jár a vizes falak utólagos szigetelése.

A Kerakoll cég által kifejlesztett anyaggal és technológiával azonban a falakban azok teljes élettartamára leáll a kapilláris nedvesség áramlása.

 

Merőben új technológia

A kapilláris hatás révén a talajból a falakba felszívódó nedvesség oldott állapotban tartalmazza azokat az ásványi sókat, amelyeket a talajból, illetve vándorlása során a falakból kioldott. A fal felszínének közelébe érve a fokozatos elpárolgás miatt az oldat először telítetté válik, majd megkezdődik a különféle sók folyamatos kikristályosodása. A kristályosodás térfogatnövekedéssel jár, ezért a sókivirágzáson túl a fal felülete állandó roncsolódást szenved.

Éppen ezt a természetes sófelhalmozódást állítja a szigetelés szolgálatába a Kerakoll cég által kifejlesztett új eljárás a talajnedvesség ellen nem vagy rosszul szigetelt falak utólagos javítására. A kifejlesztett technológia alkalmazásának eredményeképpen természetes folyamat által kialakuló védőréteg jön létre a falak kapillárisaiban felhúzódó víz útjában. A porózus fal ezáltal további nedvességet nem lesz képes felszívni, és megkezdődik a természetes kiszáradása.

 

A szárítóvakolat működésének lényege

A hagyományos, nedvszívó építőanyagok kapillárismérete lehetővé teszi a víz folyamatos áramlását a falakban. Ez a kapillárisméret gyakorlatilag a fal felületéig megtalálható, így a víz kijut a fal felületéig, ahol a párolgása során leadja a szállított ásványi sókat.

A Kerakoll cég Biocalce névre keresztelt, természetes anyagokból, hidraulikus mészből, puccolánból előállított, sókkal szemben ellenálló, magas porozitású habarcsa olyan kapillárismérettel rendelkezik (a mikropórusok 1/100 μm-nél kisebbek), ami megakadályozza a víz áthaladását, viszont a körülbelül ezerszer kisebb résméretet igénylő páramolekulák számára átjárható, így az anyag csak a víz számára akadály, a vízpára akadálytalanul átjut rajta. A nedvesség víz formájában csak a Biocalce vakolat belső felületéig lesz képes eljutni, de itt elpárologva kiszellőzik a páraáteresztő vakolaton keresztül. A szállított sót a párolgás helyén le kell adnia, ezért a só kiválása már a vakolat elérése előtt megkezdődik. A felhalmozódó sókristályok kis kapillárismérete újabb akadály a víz számára; rajta átjutni csak a pára lesz képes, ezért a sókristályok felhalmozódása a nedvességforrás irányában elkezd növekedni. Ezzel fokozatosan visszaszorul a víz által elérhető terület, és csak mint pára tud a falban közlekedni. Ezzel együtt viszont a kiszellőzés lehetősége továbbra is megmarad. A Biocalce alkalmazásával a talajnedvesség elleni szigetelés gyakorlatilag önmagát építi fel, tartós, végleges megoldást eredményezve. A kialakuló vízzár miatt a teljes fal nedvességtartalma lecsökken a természetes szellőzés hatására a környezeti levegő relatív páratartalmának megfelelően, és létrejön a természetes kiszáradás.

A sófelhalmozódást állítja a szigetelés szolgálatába az új fejlesztésű szárítóvakolat 

 

Javasolt technológia

  • Bontás és tisztítás: a régi cementes vakolat eltávolítása, a falazóelemek közötti fugák megtisztítása, majd magasnyomású mosással vagy homokfúvással a pórusok megnyitása, hogy a lélegzőképesség helyreálljon.
  • Előkészítés Biocalce Rinzaffo-val: a vizes falakhoz alkalmazható, nagy tapadóképességű, páraáteresztő alapozóval a falazat konszolidálása a páraáteresztés fenntartása mellett.
  • Vakolás Biocalce Zoccolatura alkalmazásával: a természetes páraáteresztő vakolat felhasználásával a falazat végleges helyreállítása (a falban található nedvesség pára formájában távozik a szabadba, miközben az oldott sók a fal kapillárisaiban visszakristályosodva lezárják a víz útját).
  • Simítás Biocalce Intonachino-val: simításra – a kívánt struktúra eléréséhez – háromféle szemcseméret áll rendelkezésre: Tipo „00”, Fino, Granello (mindhárom anyag magas légáteresztő képességű).
  • Természetes ásványi színezés: természetes baktérium- és gombaölő hatású lélegző mész vagy káliumszilikát alapú színezőanyag.

 

A Biocalce az egyetlen olyan mész- és puccolánalapú, cementmentes, természetes szárítóvakolat-rendszer, amelyet a műemlék épületek megőrzésére és felújítására létrejött, Európa szerte elfogadott WTA Intézet tanúsít. Természetes módon szellőzteti ki a nedvességet, és aktívan hígítja a belső térben koncentrálódó szennyező anyagokat.

További információk >> 

 

Koller Miklós

okl. mérnök, építőmester szakmérnök

 

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog