2021. március 25.

Az építőipari rezsióradíj 4530 forintra emelkedik

Az építőipari rezsióradíj 4530 forintra emelkedik

A 2021. évre ajánlott, ITM rendeletben (17/2020.VI.12.) megjelent rezsióradíj – általános forgalmi adó nélküli – legkisebb összege 4.165 Ft-ról 4.530 Ft-ra emelkedhet az ÉVOSZ számításai szerint, mely 8,8 %-os növekedést mutat, összegszerűen pedig 365 Ft az emelkedés. A több mint 20 tételből álló költségféleségeket számba vevő számítás a 2020. évi minimális értékeket veszi alapul – írja a szakszövetség közleménye.

 

A 2021. évi minimális építőipari rezsióradíj változását az elvárt garantált bérminimum 4 %-os emelkedése mellett a pótlékok (túlórapótlék, műszakpótlék, egyéb bérpótlékok), a kiegészítő fizetés, valamint az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek növekedése okozta. Ezen túlmenően a csoportos személyszállítás költségei jelentősen hozzájárultak a minimális építőipari rezsióradíj 2021. évi fajlagos összegének emelkedéséhez.

Az elvárt garantált bérminimum alkalmazása jogszabályi kötelezettség, melynek foglalkoztatói járulékát a szociális hozzájárulási adó mértékének múlt évi csökkentése mérsékelte. Az építőipari vállalkozások mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami elsősorban a személyszállítás költségének növekedését jelenti.

A szakképzetlen munkaerő arányának jelentősebb növekedése vált szükségessé az utóbbi években, ez pedig indokolttá teszi a mérnöki helyi munkavezetés fokozását, ami kihatással van az ügyvitel, munkahelyi irányítás költségeinek emelkedésére.

(Forrás: Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, sajtóközlemény)

 

(Fotó: Joko Narimo, Pixabay.com)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog