2022. január 20.

Csempeválasztási kisokos: ezekre figyeljünk a vásárlásnál

Csempeválasztási kisokos: ezekre figyeljünk a vásárlásnál

A lakásfelújítás és az építkezés egyszerre nagy öröm és komoly fejfájás. Nagy öröm, mert kiélhetjük a kreativitásunkat és saját ízlésünkre formálhatjuk életterünket. Ugyanakkor komoly fejfájás, mert sok-sok banánhéjon el lehet csúszni. Nincs ez másképp a hidegburkolással sem. Ma már ezernyi színű, méretű és kialakítású csempe és járólap közül lehet választani, és mivel csempét hosszú évekre, akár évtizedekre veszünk, nagyon nem mindegy, hogyan választunk. Ehhez szedtünk össze cikkünkben néhány tanácsot.

 

1. Szánjunk időt a tervezésre, inspirálódásra!

A lakásfelújítás és az építkezés igazi zsonglőrmutatvány. Rengeteg apró részletet kell észben tartani, számos fontos szempontot kell figyelembe venni, és a nagy stresszben az ember sokszor nehezen szán időt a nem létfontosságú részletekre. Például rámutatsz az első szimpatikus csempére és utána jössz rá, hogy ugyanebből az árból lett volna olyan csempe, ami sokkal jobban tetszett volna. Érdemes tehát rászánni az időt, és előzetesen inspirálódni kicsit, akár Pinteresten, akár lakberendezési témájú oldalakon, így kis idő után körvonalazódik, hogy mi az, ami leginkább megfelel az ízlésünknek.

 

2. Mekkora az ideális csempeméret?

Ma már az apró mozaikcsempéktől az egészen nagyméretű lapokig rengeteg méret közül választhatunk. A kisebb méretű lapok előnye, hogy könnyebben korrigálhatóak velük az aljzat egyenetlenségei, jobban le lehet velük követni a szintkülönbségeket. A nagyobb méretű járólapok ezzel szemben letisztultabbak, sokkal jobban illenek a manapság népszerű minimalista stílushoz.

Fontos, hogy nagyobb lapokat csak akkor rendeljünk, ha biztosak vagyunk benne, hogy a burkolandó felület egy szintben van. A nagyméretű burkolatoknál számítsunk arra, hogy a csempét vágni is kell. Egyes csempék egészen kemények, így nehezen vághatók. Ezekhez mindenképpen jó minőségű csempevágót érdemes használni.

 

3. Mennyi az annyi?

Természetesen nem mindegy, mennyiért szerezzük be a csempét. Itt is igaz a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve – az olcsó lapokkal sokszor csak a gond van, például mert sok a gyártási hibás lap a megrendelésben. Persze szűkösebb büdzséből is vásárolhatunk jó minőségű termékeket, ebben az esetben érdemes utánaolvasni a különböző gyártóknak, esetleg megkérdezni hozzáértő ismerőst, hogy ár-érték arányban melyik termékek érik meg a legjobban.

Mindig valamivel több csempét érdemes berendelni, mint amennyi lefedi a burkolandó felületet: nemcsak a csempe vágásakor eltört darabokat tudjuk így pótolni, hanem az esetleges későbbi javításoknál sem kell aggódni, hogy esetleg már nem gyártják az adott terméket.

 

4. Szín és textúra

A megfelelő szín és textúra kiválasztásánál fontos észben tartani a lakás többi részének színeit, illetve a helyiségek benapozottságát is. Sötét helyiségbe például nem jó ötlet a sötét csempe, hacsak nincs nagyon jól megvilágítva a helyiség.
A világosabb terekbe bátran vásárolhatunk színes, sötét és matt textúrájú csempét is. A manapság egyre népszerűbb kézműves csempék pedig egészen egyedi stílust kölcsönözhetnek otthonunknak, ha hajlandók vagyunk kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

 

Csempeválasztási kisokos: ezekre figyeljünk a vásárlásnál

 

5. A kopásállóság a hosszú élet titka

Csempét jó esetben nem néhány évre vásárol az ember. A kívánt hosszú élettartam eléréséhez azonban van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Az első kérdés mindig az, hová kerül majd a csempe. Ha például a teraszt szeretnénk burkolni, mindenképpen vásároljunk fagyásálló járólapokat. A másik fontos szempont a kopásállóság. Míg a fürdőszobában, illetve a falakon kisebb igénybevételnek vannak kitéve a csempék, az előszoba és a konyha járólapjait folyamatosan koptatja a sok cipő- és papucstalp. Arról nem is beszélve, hogy ha egy üveg leesik a konyhában, könnyebben összetörheti a járólapot, ha az nem elég tartós anyagból készült.

A lakásfelújítás során nagyon sokféle eszközre szükséged lesz, ha te is szeretnéd kivenni a részed a munkából. Hogy elkerüljön a bosszúság, érdemes megbízható helyről, jó minőségű szerszámokat vásárolni. A Zákány Szerszámház webáruháza tökéletesen megfelel ezen kritériumoknak: kézi szerszámok, szerszámgépek, kerti szerszámok és számos egyéb termék is megtalálható a kínálatukban.

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog