2022. december 14.

Kiselemes kerámia falburkolat

Kiselemes kerámia falburkolat

Craft márkanéven színeiben és formavilágában gazdag termékcsaláddal egészítette ki burkolólap-programját a Buchtal gyár. A Craft márkanéven forgalmazott kiselemes burkolat fagyálló, külső és belső terek dekoratív, karakteres burkolására egyaránt jól alkalmazható. Fényes felülete, markáns színvilága szép, egyedi megjelenést ad a környezetének.

Az alapvetően a 6,2x25 cm-es, illetve 6,2x50 cm-es elemmérettel készülő burkolólap-kínálatot sarok- és szegélyelemek, továbbá sok fajta térbeli idomelem egészíti ki. Súlya a formától függően 20–27 kg/m2. Előnyei: nagy szín- és formaválaszték, jelentős mechanikai szilárdság, nem éghető, színtartó, könnyen tisztán tartható.

Kiselemes kerámia falburkolat

Használható vakolt felületre, de polisztirol vagy ásványgyapot hőszigetelés zárórétegeként is. Ha vakolt felületre ragasztjuk, ügyelni kell arra, hogy a vakolat megnövelt szilárdságú legyen. Célszerű a vakolat anyagát is a flexibilis ragasztó, fugázó gyártójától beszerezni.

Kiselemes kerámia falburkolat Kiselemes kerámia falburkolat

Polisztirol hőszigetelésre történő ragasztásnál a hőszigetelő táblákat az üveghálón keresztül dübellel is rögzíteni kell (6 db dübel/m2). Az ásványgyapot hőszigetelés esetében a dübeles, üveghálós rögzítés után normál vakolat készül, melyre mint alapfelületre ragasztható a kerámiaelem.

Kiselemes kerámia falburkolat Kiselemes kerámia falburkolat

Mint általában a homlokzati felületképzéseket, a hőmozgások kezelése érdekében e burkolt felületet is dilatálni kell. A mezők függőleges értelemben általában az emelet magasságának megfelelően megoszthatók, vízszintes irányban pedig 5-6 méterenként kell tartósan rugalmas fugát kialaítani. Ennek anyaga célszerűen poliuretán.

Kiselemes kerámia falburkolat

Mivel e burkolati anyag nem éghető, a homlokzatok esetében jól teljesíti a tűzvédelmi előírásokban foglalt követelményeket, így biztonsággal alkalmazható lakó- és középületek homlokzatain egyaránt.

Fekete Roland
okl. szerkezetépítő mérnök

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

épjog