2022. december 14.

Kiselemes kerámia falburkolat

Kiselemes kerámia falburkolat

Craft márkanéven színeiben és formavilágában gazdag termékcsaláddal egészítette ki burkolólap-programját a Buchtal gyár. A Craft márkanéven forgalmazott kiselemes burkolat fagyálló, külső és belső terek dekoratív, karakteres burkolására egyaránt jól alkalmazható. Fényes felülete, markáns színvilága szép, egyedi megjelenést ad a környezetének.

Az alapvetően a 6,2x25 cm-es, illetve 6,2x50 cm-es elemmérettel készülő burkolólap-kínálatot sarok- és szegélyelemek, továbbá sok fajta térbeli idomelem egészíti ki. Súlya a formától függően 20–27 kg/m2. Előnyei: nagy szín- és formaválaszték, jelentős mechanikai szilárdság, nem éghető, színtartó, könnyen tisztán tartható.

Kiselemes kerámia falburkolat

Használható vakolt felületre, de polisztirol vagy ásványgyapot hőszigetelés zárórétegeként is. Ha vakolt felületre ragasztjuk, ügyelni kell arra, hogy a vakolat megnövelt szilárdságú legyen. Célszerű a vakolat anyagát is a flexibilis ragasztó, fugázó gyártójától beszerezni.

Kiselemes kerámia falburkolat Kiselemes kerámia falburkolat

Polisztirol hőszigetelésre történő ragasztásnál a hőszigetelő táblákat az üveghálón keresztül dübellel is rögzíteni kell (6 db dübel/m2). Az ásványgyapot hőszigetelés esetében a dübeles, üveghálós rögzítés után normál vakolat készül, melyre mint alapfelületre ragasztható a kerámiaelem.

Kiselemes kerámia falburkolat Kiselemes kerámia falburkolat

Mint általában a homlokzati felületképzéseket, a hőmozgások kezelése érdekében e burkolt felületet is dilatálni kell. A mezők függőleges értelemben általában az emelet magasságának megfelelően megoszthatók, vízszintes irányban pedig 5-6 méterenként kell tartósan rugalmas fugát kialaítani. Ennek anyaga célszerűen poliuretán.

Kiselemes kerámia falburkolat

Mivel e burkolati anyag nem éghető, a homlokzatok esetében jól teljesíti a tűzvédelmi előírásokban foglalt követelményeket, így biztonsággal alkalmazható lakó- és középületek homlokzatain egyaránt.

Fekete Roland
okl. szerkezetépítő mérnök

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog