2012. június 11.

Öntisztuló, baktériumölő, szagtalanító bevonatú kerámiaburkolatok

Öntisztuló, baktériumölő, szagtalanító bevonatú kerámiaburkolatok

A német Agrob Buchtal kerámiagyár szabadalmaztatott eljárással, Hydrotect bevonattal készíti mázas burkolólapjait. Az eljárás lényege: a csempék felületén magas hőmérsékleten titán-dioxid bevonatot stabilizálnak, aminek élettartama megegyezik a burkolatéval, és fény hatására folyamatosan „dolgozik”.

A Hydrotect bevonat három különböző területen fejti ki hatását:

1. Jelentősen csökkenti a víz felületi feszültségét, ezáltal az nem cseppes, hanem vízfilm formájában lesz jelen a burkolólapon. Mivel a bevonat erősen hidrofil felületet képez, a vízfilm alámossa a felületen lévő szennyeződéseket. Különösen érvényes ez a zsírokra, olajokra, ezért a Hydrotecttel bevont burkolatokat jóval könnyebben, lényegesen kevesebb vegyszerrel lehet takarítani (a tisztítási költségek 30–40 százaléka is megtakarítható).

2. A bevonat másik, már oxigénnel összefüggő hatása, hogy elpusztítja a baktériumokat, spórákat. A Hydrotect bevonat UV-fény hatására ugyanis aktivizálja a levegőben, illetve a vízben lévő oxigénatomokat, és azok a felületre kerülő mikrobákat gyakorlatilag lassú égéssel elpusztítják. A mérések szerint a különböző baktérium- és gombatörzsek felületre helyezett telepein 20 percen belül megállt a szaporodás, majd az élőlények – a legagresszívebbek is – elpusztultak.

3. Hasonló elven működik a bevonat szagtalanító hatása. A különböző gázok atomjaihoz oxigénatomok kapcsolódnak, miáltal teljesen megváltozik a molekulák jellege, tulajdonsága. (Például a Hydrotect bevonatú üvegedénybe tett ammónia jelenléte 20 perc eltelte után már nem mutatható ki.)

Öntisztuló, baktériumölő, szagtalanító bevonatú kerámiaburkolatok Öntisztuló, baktériumölő, szagtalanító bevonatú kerámiaburkolatok

E tulajdonságok miatt a Hydrotect bevonatú Buchtal kerámialapok különösen alkalmasak kórházak, egészségügyi létesítmények, laboratóriumok, fürdők, konyhák, vizesblokkok, vécék fal- és padlóburkolására. Ilyen bevonatokkal készült a budapesti Daubner cukrászda konyhája, a bükfürdői, illetve a zalakarosi fürdő, a hajdúszoboszlói fürdő új részlege, a budapesti Honvéd Kórház, valamint a győri kórház gyermekosztálya.

Fekete Roland
szerkezetépítő mérnök

 

hírlevél-feliratkozás

épjog