2009. október 14.

Medencék különleges bevonatú burkolólapjai

Medencék különleges bevonatú burkolólapjai

A vasbeton szerkezetû medencék egyik legtartósabb burkolata a kerámia – a tartósság azonban megfelelõen felépített, gondosan kivitelezett rétegrendet is kíván. A felületkiegyenlítéshez, szigeteléshez, illetve a burkoláshoz szolgál hasznos tanácsokkal az Agrob Buchtal.

A burkolás megkezdése elõtt a vasbeton szerkezetnek – a cement kötési zsugorodása miatt – legalább két hónaposnak kell lennie, a síkbeli egyenetlenségek, hibák miatt felületét szinte minden esetben kiegyenlítõ vakolással kell rendbe hozni. A kiegyenlítõ anyag lehet gyári, illetve helyszínen kevert cementhabarcs. Kültéri medencéknél helyszínen kevert habarcsot májustól szeptemberig célszerû alkalmazni, ügyelve arra, hogy a felhordott réteg egy centiméternél ne legyen vastagabb, és gondoskodni kell a rendszeres utókezelésrõl.

Nemcsak a vízzárás miatt, hanem a vasbeton szerkezet védelme, illetve a burkolatot érõ különbözõ feszültségek levezetése, elosztása érdekében is fontos – 2 mm vastagságú – kenhetõ szigetelés alkalmazása. A medencék vízzárása különösen nagy hatással van a szerkezet állékonyságára. A talajjal közvetlenül érintkezõ medenceszerkezetnél az állandó vízszivárgás elõbb-utóbb az alépítmény gyengülését, a szerkezet károsodását (törését) eredményezheti, ami csak nehezen és költségesen javítható.

A kenhetõ szigetelésre rugalmas, flex típusú ragasztóval közvetlenül rögzíthetõ a burkolólap. Fontos, hogy ragasztáskor a lapok alatt ne maradjon levegõ, mert ez szabadtéri medencéknél a lapok felfagyásához vezethet, beltéri medencéknél pedig pangó víz kialakulásához, ami melegágya a kórokozóknak. A burkolólapok és formaelemek ragasztása tehát gondos munkát kíván, és nemcsak a fogadófelületet, hanem a lapok hátulját is vastagon meg kell kenni ragasztóval.

Medencék különleges bevonatú burkolólapjai

 

Csúszásmentesség

A medencetér és a medence padlóburkolatával szemben fontos elvárás a csúszásmentesség. Elõírás szerint a medencéknél 80 cm vízmélységig „B” csúszásmentesség, 80–135 cm között „A” csúszásmentesség a követelmény. A gyakorlatban az „A” kategória nehezen biztosítható, ezért célszerû – a medencék funkciójától függõen, például termálmedencéknél 1 méter mélységig, tanmedencéknél, csúszdák érkezõmedencéinél akár 1,2 méterig – „B” csúszásmentes burkolatot beépíteni. A medenceterek, zuhanyzók padlóburkolatánál „B” csúszásmentesség a minimum követelmény, a fokozott balesetveszély miatt azonban a még takarítható „C” csúszásmentes felületû lapok alkalmazása ajánlott.

A csúszásmentes lapok alkalmazása mellett meg kell oldani a felületre kerülõ víz elfolyását is. E célra szolgál a Buchtal gyár burkolati rendszerében található kis mélységû folyókaelem, mely rács nélkül beépíthetõ a medencetér burkolatába. Lehetõség szerint célszerû ezt a medencék közvetlen környezetében vezetni, ahonnan a víz is származik, így annak kézi eltávolításakor nem kell fölöslegesen nedvesíteni a távolabbi, esetleg még száraz felületeket.

 

Medencefej kialakítások

A medencefej kialakításakor sok szempontot kell figyelembe venni. Sport- és tanmedencék a nagyobb kifutással rendelkezõ úgynevezett „finn peremmel” készüljenek. Itt a bordás lapburkolat feladata nemcsak a csúszásmentesség biztosítása, hanem a folyóka felé áramló víz sebességének csökkentése is, így az nem fut ki a rács pálcáin a medencetérre. Emiatt célszerû a rácsot is enyhén a medence felé lejtve beépíteni.

Amennyiben a medencében különbözõ élményfunkciók is mûködnek, célszerû a medence falát kiemelni, és a folyókát ebbe a falba simítani.

Kültéri medencéknél ajánlott a medence körüli burkolat fölé emelni a peremet, hogy szennyezõdés, falevelek stb. ne sodródjanak a víz felületére. Az üzemeltetõ, illetve a beruházó számára fontos szempont lehet a medenceperemek helytakarékos kialakítása, amire kitûnõ megoldást nyújt a Buchtal Wiesbaden típusú fejkialakítása.

 

Különleges bevonatú burkolólapok

A Buchtal úgynevezett Hydrotect bevonattal készíti burkolólapjait. Ez a felületre égetett vegyület amellett, hogy idõállóbbá teszi a lapokat, kedvezõ tulajdonságokkal is felruházza azokat.

A Hydrotect bevonat elõnyei

• Vízbarát, ezért a lapok felületére kerülõ szennyezõdéseket a víz képes alámosni, így azok többnyire minimális vegyszer alkalmazásával eltávolíthatók a felületrõl.

• Taszítja a zsírokat, olajokat. Ez különösen elõnyös a medenceterekben, a kiemelt medencefalak vízvonalánál lerakodó zsírcsíkok kialakulásának megelõzésére. Ez a tulajdonság más falburkolatoknál, például homlokzatokon – a zsírkréta vagy graffitifestékek megtapadása ellen – is hasznos lehet.

• Erõsen serkenti az oxidációt. Katalizátorként mûködve egyes gázokat oxigén hozzáadásával ártalmatlanná tesz, ezért az épületek homlokzatain – a szmogot okozó gázok semlegesítésével, ártalmatlanításával – környezetbarát hatást fejt ki, de a vécékben keletkezõ ammóniát is szagtalan gázzá alakítja.

• Oxidációs hatása miatt hatékonyan pusztítja a felületre kerülõ mikroorganizmusokat. Labortesztekkel bizonyított, hogy a tüdõbetegségek felületre kerülõ kórokozói vagy akár a lépfene spórái is elpusztulnak. Ezt a katalizátorként történõ mûködést a természetes, illetve a mesterséges fény UV tartománya tartja fenn, ezért az alkalmazás helyén gondoskodni kell a fényrõl (ami épületek homlokzatánál, fürdõkben vagy más, emberi tartózkodásra alkalmas helyiségeknél, élelmiszer feldolgozó üzemeknél általában megoldott).

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Ă©pjog