Peri02

2018. október 19.

Egészségjavító hatású lehet az okosotthonokba integrálható tetőtéri ablak és árnyékoló

Egészségjavító hatású lehet az okosotthonokba integrálható tetőtéri ablak és árnyékoló

 

A Healthy Homes Barometer felméréssorozat az épületek állapota és a bennük élők egészsége közötti összefüggéseket vizsgálta. Leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz problémát. A kiváltó okok között szerepel az épületek kora és a természetes fény hiánya, a beltéri teregetés, a nem megfelelő szellőztetés, valamint a kémiai anyagokkal szembeni gondatlanság. Háromból két magyarországi ház 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket generációk sokasága birtokol egymást követően, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. Márpedig a külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.

 

A gyerekszoba és a háló a legegészségtelenebb

A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért CO2-értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. A hálószobákban hasonló a helyzet, hiszen egy átlagos otthonban ez az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül, gyakran ketten is tartózkodnak. Itt ráadásul a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát okozhat.

 

Egészségjavító hatású lehet az okosotthonokba integrálható tetőtéri ablak és árnyékoló

 

Az épületek felújítása egészségjavító lehet

Az épületek felújítással történő fejlesztése jótékony hatást gyakorolhat az egészségünkre és a jóllétünkre. „Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma, ami jelenleg 84 millió fő közös problémája" – magyarázza Őz Beáta, a Velux hazai vállalatának ügyvezetője. A felújítás, a kellő mennyiségű természetes fényforrások kialakítása és a szellőztetés a legfontosabb megelőző intézkedések, melyekkel javíthatjuk a beltéri klímát. „E kutatásunk eredményei előzték meg a Velux-cégcsoport és a Netatmo együttműködését, melynek gyümölcse a Velux Avtive, ami által az otthonok szellőztetése automatizálható, táv- és hangvezérelhető" – hangsúlyozza az ügyvezető igazgató. Az okosotthonba integrálható megoldás abeltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján az optimális beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével.

 

Egészségjavító hatású lehet az okosotthonokba integrálható tetőtéri ablak és árnyékoló

 

A kutatások hátteréről

A Velux-cégcsoport és a németországi Humboldt Egyetem 2018-as Egészséges Otthon Barométer (Healthy Homes Barometer) 14 európai országra kiterjedő kutatás, mely az egészségtelen otthonok legfőbb ismérveit mérte fel. A felmérésben 1000 magyar otthon tulajdonosa vett részt.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog