2019. november 07.

Élőben tanulhatjuk meg, hogyan illesztenek össze egy kétszintes házat rétegragasztott fapanelekből

Élőben tanulhatjuk meg, hogyan illesztenek össze egy kétszintes házat rétegragasztott fapanelekből

 

November elején Budapest közelében tart bemutatót tervezőknek és kivitelezőknek Európa legnagyobb faépület-szakértője.

Regisztrálok az ingyenes bemutató eseményre >>

Az osztrák központú, 70 éves múltra visszatekintő JAF Holz Pest megyében egy CLT (azaz cross-laminated timber) technológiával épülő, vagyis rétegragasztott fapanelekből készülő ház építkezésén tart bemutatót. A kevesebb mint egy hónap alatt felépülő családi ház munkafolyamataiba nyerhetnek betekintést az eseményre regisztráló szakemberek.

 

Nincs könnyű helyzetben, aki ma családi házat építtetne, a kivitelezés költségei és a munkaerőhiány alaposan megnehezítik a megvalósítást. A falpaneleket alkalmazó technológiának köszönhetően azonban hetekre csökkenhet a szállítás és a kivitelezés ideje.

Magyarországon a JAF Holz rendelkezik a legtöbb tapasztalattal a faelemekből épült házak terén. Tömör fapaneljeik magas szilárdsági kategóriájú fenyődeszkákból készülnek, melyeket rétegenként – hossz, illetve keresztirányban – elforgatva ragasztanak össze, a nagy teherbírású panelekből falak, födémek és tetők építhetők, komplett épületváz állítható össze.

 

 

A CLT a fa minden pozitív tulajdonságával rendelkezik, szárazon és gyorsan építhető, kiváló hő- és hangszigetelő, rögtön terhelhető, a szerkezetek panelosításával pedig minimálisra lehet csökkenteni az építkezéssel járó hulladékmennyiséget is. A JAF Holz az ügyfélre szabott, kész méretre gyártott elemeket 4-6 hét alatt szállítja, majd egy-két hét alatt már szerkezetkészre szerelhető a tervezett épület.

A hagyományos (tégla) építkezési módhoz képest vékonyabb CLT falszerkezeteknek köszönhetően plusz lakófelületet nyerhetünk, míg kisebb súlya miatt alapozási és szállítási költségeket is csökkenthetünk. A fejlett precíziós CAD/CAM technológiának köszönhetően a legkorszerűbb CNC gépekkel alakítják ki a milliméter pontos elemeket a nyílásokkal együtt, így a nyílászárók is korábban rendelhetőek. A BIM modellezés lehetővé teszi az építési folyamatok részletes megtervezését akár a daruzási tervvel együtt. A CLT szerkezetek maximális tervezési hatékonyságához mérnöki támogatást, statikai, épületfizikai és tűztechnikai építési megoldásokat is tud biztosítani a JAF Holz.

 

 

A workshop folyamán bemutatott Pest megyei épület hármas tagolású, helyet kap benne egy lakóingatlan 4 hálóval, valamint egy nagyobb műhely és egy lakásétteremként funkcionáló lakrész is.

„Utánanéztem a külföldi szakirodalomban, és nagyon meggyőzött. Gyors, nem könnyűszerkezetes, nem repedeznek a falak, földrengésbiztos, jobb a tűzállósága a betonnál, passzívház technológia, környezetbarát, egészséges élettér" – értékelt Penczi András kivitelező-tulajdonos, akinek Pest megyei házának építéséhez invitálja a faipari cég a tervezőket és kivitelezőket élő demonstrációra.

„A CLT panel beton szilárdságú anyag és nem csak nyomásra dolgozik, mint a beton. Ebből kifolyólag a 10 centiméteres, fából készült fal a 30-as téglafallal vetekszik" – fejtette ki dr. Merczel Dániel, vezető tervező, műszaki Igazgató (ARC-S Group).

A linkre kattintva Penczi András és dr. Merczel Dániel mutatja be röviden az épülő házat, illetve osztják meg tapasztalataikat, valamint a november első hetére tervezett ingyenes eseményre – a Pest megyei ház helyszíni bemutatására és bejárására – is itt lehet regisztrálni:

Regisztrálok az ingyenes bemutató eseményre >> 

 

Élőben tanulhatjuk meg, hogyan illesztenek össze egy kétszintes házat rétegragasztott fapanelekből

 

hírlevél-feliratkozás

épjog