2021. november 15.

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

Kevesebb a tévhit és a félreértés az előregyártott betonelemek használatát illetően, ami a technológiával kapcsolatos ismeretek terjedésének köszönhető. Így egyre kisebb azok köre, akik a rossz hírű paneltechnológiához hasonlítják ezt a műszaki megoldást. Az előregyártás pozitív megítélését az is erősíti, hogy egyre többen értenek egyet azzal, hogy ez a technológia lehet a munkaerőhiányra adható egyik leghatékonyabb válasz – derült ki a szakemberek körében végzett 2021-es kérdőíves felmérésből.

A május-júniusban zajlott felmérésen összesen 219 szakember vett részt; a válaszadók jó része egyértelműen (97/219) vagy részben (113/219) úgy gondolja, hogy az előregyártás is megoldást jelenthet az építőipar mai, szakemberhiánnyal és túlterheltséggel küzdő helyzetére. A 210 – részben vagy teljesen egyetértő – szakember a technológia legfontosabb előnyei között a rugalmas és gyors építési lehetőségeket, valamint a kivitelezési hibák elkerülését tették az elsődleges helyre. Mindemelett sokan gondolták úgy, hogy a kész elemek kiváló ás állandó betonminősége miatt is jó alternatív megoldás lehet, a manapság is sokszor gondot okozó kivitelezési minőség és végeredmény szempontjából.

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

A technológia irányában bizonytalanabb vagy elutasítóbb hozzáállású szakemberek szerint nehézséget okozhat azonban, hogy új, magasabb szintű szaktudás szükséges az ilyen előregyártott betontermékek beépítéséhez, illetve az építészek körében sincs mindenki teljes bizalommal a technológia iránt. Emellett többek szerint visszatartó erő lehet ennél az építőanyagnál a magas előállítási és beépítési költség is.

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

 

Előregyártott, mégis flexibilis

Míg a technológiáról alkotott vélemények nagy része pozitív, addig a felhasználást illetően már csak a válaszadók fele (93 fő) tudja elképzelni, hogy bármilyen típusú épületnél használja is ezt a technológiát. Körülbelül ugyanennyi válaszadó van, akik szerint inkább ipari épületekhez illik ez a megoldás, mintsem családi házak kivitelezéséhez. Illetve a válaszadók 51%-a, azaz 112 fő is inkább egyszerű geometriájú épületekhez alkalmazná ezt a technológiát.

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

Előregyártott technológia – egyre több a pozitív vélemény

A kételkedő nézőpontok miatt fontos kiemelni, hogy az előregyártott betonelemekből bármilyen épülettípus és formavilág gond nélkül megvalósítható. A kivitelezés során korlátozó tényező esetleg csak technikai jellegű probléma, például a nagyméretű betonelemek szállításának kérdésében léphet fel. Viszont ha csak a betonelemek előregyártási folyamatát és lehetőségeit nézzük, akkor elmondható, hogy a lakóházak speciális igényei, valamint az egyszerű geometriájú épületek gyors építése egyaránt teljesíthető.

 

Széles termékkínálat, bármilyen épülethez

Az előregyártott betonelemek köre jóval szélesebb, mint elsőre sokan gondolnák. Ugyanis nem csupán kéregfalak és födémek kínálatából áll. Igaz, az utóbbi években a népszerűbb termékek a gerendás-béléstestes mesterfödémek, az előfeszített üreges födémek, valamint lépcsőelemek és falpanelek voltak, azonban itt még nincs vége a lehetőségeknek. Az egyik leggyakrabban alkalmazott előregyártott megoldás például a kémény, amelyet sokszor – tévesen – nem is sorolnak ezen technológiához.

Az előregyártott termékeket gyártó vállalatok ismertségét vizsgálva – nem meglepő eredményként – a sort a legújabb Leier fejlesztések zárják. Ilyen innovatív, de érthető okokból kevéssé ismert megoldások például az előregyártott liftakna, erkélylemez, gépkocsibeálló, valamint klímafödém is.

 

Eloszló tévhitek

A válaszokból jól látszik, hogy a felmérésben csupán a kitöltők 4%-a hasonlította az előregyártott technológát az elavult minőséget képviselő panelépületekhez. Sőt, a válaszadók 40%-a szerint a két technológia nem összehasonlítható egymással, további 33% szerint pedig éppen az előregyártás lehet az építőipari kapacitáshiányra adható egyik legjobb megoldás.

 

Többségben a pozitív vélemények

A válaszadók 73%-a dolgozott már előregyártott betonelemekkel és ebből 41% állította, hogy a Leier anyagait is használta korábban. A válaszadók másik negyede még nem dolgozott semmilyen előregyártott elemmel sem. Az összes kitöltő véleménye alapján14%-uk szívesen kipróbálná ezt a technológiát.

Emellett pozitív adat, hogy a felmérést kitöltők csupán 25%-a nyilatkozott arról, hogy a jövőben sem tervez előregyártott elemekkel dolgozni. Ezen elutasítóbb vélemények okai között első helyen a megrendelői oldalról érkező negatív hozzáállás, illetve saját ismereteik hiánya szerepelt, amin persze mindig lehet javítani. Többen voltak azok is, akik szerint a technológia nem alkalmas az általuk tervezett épületek kivitelezéséhez.

A felmérést kitöltő 219 fő között 40%-os volt a budapesti/Pest megyei részvétel, valamint a többi régióból is elegendő szakember monda el véleményét, így a kutatás a KSH hivatalos régiós felosztását nagyságrendileg reprezentáló földrajzi megosztást mutatott. A válaszadók többnyire (54%) egyéni vagy alkalmazott tervezőként dolgoznak, 14% egyéni vagy alkalmazott statikus, a többi 32% pedig a kivitelezés egyes területeit jelölte meg fő tevékenységi körének. Közülük a legtöbben elsősorban családi házakon (24%), illetve társasházakon (12%) dolgoznak. Az ipari épületek építését 13% jelölte meg, valamint 15% jelezte, hogy felújításokban is részt vesznek.

Az előregyártással kapcsolatos kérdőíves felmérést a Leier Hungária Kft. megbízásából a független Build-Communication készítette 2021. május-júniusában.

További információk a Leier előregyártott megoldásairól: www.leier.hu/eloregyartott_megoldasok

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog