2023. május 26.

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

Manapság kevés téma kap annyi figyelmet a tervezésben és a kivitelezésben, mint a BIM, amely átfogó digitális modell segítségével történő szimulálást és optimalizálást jelent. A Hilti által nyújtott épületinformációs modellezéssel nemcsak az épületek épületgépész és elektromos szakágainak tartószerkezetei, hanem az elsődleges acélszerkezeti tartók moduláris tartószerkezeti megoldásra történő kiváltásai, illetve az átszellőztetett homlokzatburkolatok tartókialakításához szükséges másodlagos teherhordó szerkezetei is modellezhetők.

A BIM nem csupán technológiai változás, hanem egy folyamatváltozást hordoz magában, amit az építőipar szereplői egyre szélesebb körben alkalmaznak a hatékonyság és a költségmegtakarítás érdekében. Az épületinformációs modellezés lehetővé teszi az épület tervezésének, kivitelezésének és üzemeltetésének optimalizálását azáltal, hogy az épülettel kapcsolatos adatokat a tervezési folyamat egészében kezeli, tehát ezek részletes információt hordoznak mind az épület geometriájáról, a betervezett anyagokról, az épületgépészeti és elektromos rendszerekről, de még az energiafogyasztásról is. A BIM azon túlmenően, hogy megváltoztatja az épülettervezés és -rajzolás módját, optimalizálja a tervezési és építési folyamatokat, minimalizálja a tervezési hibákat, javítja a különböző szakemberek közötti kommunikációs folyamatokat, amivel hatékonyabb erőforrásfelhasználás, illetve időmegtakarítás érhető el.

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

A hagyományos tervezési folyamat esetén a projekt lefutásával párhuzamosan a terveket érintő esetleges változások egyre nagyobb hatással vannak a költségek növekedésére. A BIM alapú tervezési módszertan éppen ennek megelőzését szolgálja, azaz érdemes a tervezési szakaszba több munkát és időt fektetni annak érdekében, hogy a projekt későbbi fázisában, azaz a kivitelezés szakaszára már jobban átgondolt, minden részletet figyelembe vevő tervcsomag álljon rendelkezésre, ezért a szükséges módosítások számának csökkenésével a projektköltségek is csökkenni fognak a hagyományos módszert követő tervezéshez képest. Így a projekt elején elképzelt és modellezett műszaki tartalomban a szakágak közötti kapcsolódási pontoknál, az ütközések kiküszöbölésével elkerülhetők a problémát elhárító újratervezések, ezáltal az eredeti költségvetés tud megvalósulni a projekten.

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

A Hilti nemcsak termékeivel, hanem az azokhoz köthető szolgáltatásaival is támogatja ügyfelei igényeit. A Hilti integrált tervezési rendszere új szintre emeli a partneri kapcsolat fogalmát, mivel lehetővé teszi, hogy termékeinek épületinformációs modellezésével és digitális építőipari szolgáltatásaival hatékonyan részt vegyen a projekt tervezésétől kezdve a kivitelezésen át az épület üzemeltetési és felújítási folyamataiban.

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

Az optimalizált tartószerkezeti megoldásokkal, a beépített termékekkel és szolgáltatásokkal csökkenthetők az anyagköltségek és gyorsítható a kivitelezés, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően minimalizálhatók a modellezett tartószerkezet és a gépészeti vagy elektromos nyomvonalak közötti ütközések, ezáltal csökkenthető a helyszínen hozott döntések kockázata, illetve a kivitelezés időtartama. A modellezéssel egyértelműbbé válnak a munkafolyamatok, így a projektben szereplő szakágak összehangolásában és sorrendiségének meghatározásában nagyban segíti a projektvezetést, mellyel szintén jelentős mértékben csökkenthetők a pótmunkaköltségek.

Az építőipari termelékenység növelésének másik módja, hogy a munkát a tényleges építési területről ellenőrzött gyári környezetbe helyezzük át. A Hilti az építkezések iparosodásának azt a megközelítését követi, hogy több szintű előregyártási szolgáltatást nyújt. Egy részletesen előkészített BIM modell a kulcsa a méretpontos előregyártásnak és a hatékonyság maximalizálásának. A kellő részletezettséggel előkészített modellből könnyen exportálhatók az előregyártáshoz szükséges részletrajzok, melyek alapján precíz és ellenőrzött műhelymunka veheti kezdetét.

Épületinformációs modellezés a hatékonyság érdekében

A Hilti előrecsomagolási szolgáltatása során a tartószerkezeti csomóponthoz szükséges összetevő szálanyagokat méretpontosan ledarabolja, illetve az egyes elemeket külön-külön összegyűjti, és felcímkézve egységdobozokba csomagolja. Ezt a folyamatot éppen úgy kell elképzelni, mint egy Ikea szekrény összeszerelését, amikor minden egyes elem egységdobozban van elhelyezve és mellékelve van az összeszereléshez szükséges részletrajz is. Ezzel a folyamattal nemcsak az olyan munkavégzés, mint a vágás és fűrészelés válhat veszélytelenné, ami a baleseti kockázat egyértelmű minimalizálásához vezet, hanem a munka is jobban tervezhető és időzíthető, így nagyobb hatékonyság érhető el. Ezen kívül minimalizálható az építkezésen keletkező hulladék mennyisége.

A Hilti előszerelési szolgáltatása, vagy más néven a „prefab service”, egy olyan szolgáltatás, amellyel a Hilti előkészíti a modellbe betervezett tartószerkezeti elemeket az adott csomóponthoz, azaz méretpontos darabolást követően precíz összeszereléssel a komplett tartószerkezetet előszerelik, így a helyszínen már csak a megfelelő szerelési területre kell szállítani, és elhelyezhető a tartószerkezet a megtervezett pozícióban. A szolgáltatás nagy előnye, hogy minimalizálhatók a helyszíni szereléssel járó kockázati tényezők, jelentősen csökkentve a tényleges telepítési munkát, ami növeli a munka hatékonyságát és minőségét, így az ügyfél pontosan azt kapja, amire szüksége van.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Hilti szolgáltatásának alkalmazásával még az egyszerű rendszerek esetében is 40-50%-os költségmegtakarításra nyílik lehetőség. A Hilti ezen holisztikus megközelítése lehetővé teszi az építőipar minden szereplője számára, hogy teljes mértékben kihasználják az épületinformációs modellezés által nyújtott előnyöket. Az összes említett megközelítés – amit a Hilti már évekkel ezelőtt felismert és alkalmaz – lehetőséget nyújt a teljes tervezési és kivitelezési folyamat javítására, a közvetlen beépülésre a napi folyamatokba, az építkezés helyszínén a munkaterhelés csökkentésére és a termelékenység növelésére.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog