2010. január 26.

Dübelezés: típushibák, új lehetőségek

Dübelezés: típushibák, új lehetőségek

A rögzítéstechnikai elemek elhelyezésénél a feltételek egy része az alapanyagra vonatkozik; ez a „hová?”, „mibe?” kérdése. Ezután következik a „mit?”, s ez határozza meg a „mivel?” kérdésre adott választ.

Egy rögzítőelem – köznyelven: dübel – teherbírását számos tényező befolyásolja. A rögzítéstechnikai elemek elhelyezésénél teljesülniük kell az előírt feltételeknek. Ezeknek egy része magára a teherhordó szerkezetre vonatkozik, s ez a legfontosabb: egy adott rögzítési feladat megoldásánál mindig a „hová” vagy „mibe” kérdés a legfontosabb. Ezután következik a „mit” – s ez határozza meg a „mivel” kérdésre adott választ. Az elhelyezési szabályok egy része geometriai, azaz be kell tartani az előírt tengelytávolságokat és peremtávolságokat, illetve a teherhordó szerkezet anyagvastagságát. A kelleténél kisebb peremtávolság esetén lereped a beton széle, kinyílhat a furat, és kieshet a rögzítőeszköz. Fontos tudni például, hogy a szerkezet húzott vagy nyomott övébe kerül-e a rögzítőelem. A katalógusból általában kiolvasható, hogy melyik rögzítőelem hová alkalmazható; bonyolultabb esetekben lehet kérni a forgalmazó cég mérnök-tanácsadóinak segítségét.

A másik kényes kérdés az előírt technológia betartása. Megfelelő eszközzel és megfelelő méretű furatot kell készíteni, vonatkozik ez az átmérőre és a furatmélységre.

Kémiai dübelek esetén nagyon lényeges a furat kitakarítása is. Ha bennmarad a furatpor, akkor az anyag nem tud behatolni a fal pórusaiba, és nem jön létre megfelelő rögzítés. A Hilti alkalmazástechnikusától tudjuk: megtörtént egy kiemelt fővárosi beruházáson, hogy a be nem tartott előírások miatt – kisebb furatátmérő, a furatpor bennmaradt – kidőlt egy zsalufal, és sok köbméter beton kifolyt. Azután fontos szempont a terhelés jellege: statikus, dinamikus, netán lökésszerű. Sokkal több szempontot kell tehát figyelembe venni, mint amikor csak gipszet és a fatiplit használtak.

 

A termékekhez kapcsolódó szolgáltatások

A Hilti szakemberei hangsúlyozzák: nemcsak termékeket, hanem komplett megoldásokat kínálnak: tanácsaiknál figyelembe veszik, hogy mit és hová kell rögzíteni, és ennek ismeretében ajánlanak rögzéstechnikai megoldást, gépet és szerszámot, amellyel ez a legjobban megvalósítható.

Jelentős támogatást ad tehát a Hilti értékesítőinek a mérnöktanácsadó csapat. A legkülönbözőbb és legigényesebb méretezési feladatokat oldják meg, akár a dübeles rögzítések terén, akár komplett épületek, ipari csarnokok épületgépészeti, illetve tűzvédelmi feladatainál.

Igen jelentős a Hilti flottaszolgáltatása: ez azt jelenti, hogy tartós bérletre is el lehet vinni a gépeket, ahol a díjban benne van a gép szervizelése, javítása, cseregép biztosítása, valamint igény esetén kölcsöngépre is van lehetőség. Ez nagy előny lehet olyan cégeknek, amelyek nem tudnak – vagy nem akarnak – nagyobb értékű gépekbe beruházni.

„Életre szóló” a szervizszolgáltatás: a garanciális idő helyett „költségmentes időszakot” kínálnak, ami valódi és teljes költségmentességet jelent, másrészt a gépekről teljes élettartamukon át gondoskodnak korlátozott költségkereten belül, valamint ezen idő alatt az esetleges gyártói vagy anyaghibából adódó meghibásodásokra is végtelen gyártói garanciát vállalnak.

Kiemelkedő ügyfeleikkel partneri megállapodást kötnek, amelynek keretén belül egy teljes évre rögzítik a várható vásárlás volumenéből adódó szolgáltatásokat és kondíciókat.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog