2014. augusztus 25.

Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra

Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra

Osztrák, svájci, szlovén piacra is szállít korszerű faházaiból, faszerkezeteiből a Németh-Fa Kft. A Lenti központú cégben nemcsak a munkaerő és a szaktudás magyar, hanem részben a faanyag is.

„A minőség az erdőn kezdődik” – vallja a cég, nagy gondossággal választva ki az alapanyagot magyar és orosz erdőkben, amit onnantól kezdve teljes mértékben saját gépeikkel dolgoznak fel, ők végzik a szárítást is. A különféle fenyőkből (luc, borovi, esetleg erdei, vörös) nemcsak gerendaházakat, könnyűszerkezetes házakat és tetőszerkezeteket gyártanak, de télikerttől pergolákig, kilátótól tánccsűrig (például U. Nagy Gábor több épületéig) sok mindent.

Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra

 

Részletes előkészítéssel pontosabbak a részletek

A nyugati piacokon való megmaradáshoz persze a kiváló alapanyag mellett a legújabb német technológiát használó feldolgozásra is szükség van: a CNC-vezérlésű szabászgép vezérléséhez Dietrich's tervezőprogrammal készülnek a gyártmánytervek. A legyártott elemekre is rákerül a számuk, sőt még a kivitelező is kap a kezébe számozott kiviteli tervet. A részletes előkészítésnek több előnye van, elsősorban átláthatóbbak a kapcsolatok, a pontosabb illesztésnek köszönhetően erősebbek is, és általában véve jobban kitaláltak a szerkezetek – helyszíni rögtönzés nélkül. A szerkezetek milliméter pontosak, az anyagfelhasználás optimális, nincs helyszíni hulladék, és akár felére rövidül a helyszíni kivitelezés ideje. Különösen előjönnek az előnyök, ha kisebb-nagyobb sorozatgyártásról van szó.

Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra

 

Passzívház is készíthető fából

A manapság divatos gerendaházakat különböző falvastagsággal (84, 114, 124, 164 mm) gyártják, alapanyaguk műszárított lamellákból rétegragasztással készült tömbösített gerenda, melyet dupla csap-horonnyal kapcsolnak össze. Megfelelő hőszigeteléssel akár 0,2 W/m2K hőátbocsátási tényező (U érték) is elérhető. Persze nagyobb hőszigetelési igénynél, például passzívházaknál, a favázas, könnyűszerkezetes megoldás az ideális, akár gerendaházas, akár fapaneles vagy egyedi elemes megoldással.

Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra

 

Az építtetőnek mindig igent kell mondani

A pontos, üzemi előregyártás előnyeit természetesen nemcsak egész épület esetén lehet kihasználni, hanem tetőszerkezetek gyártásánál is. Bármilyen tagolt tetőszerkezetet le tudnak gyártani, sőt, mérnöki szerkezetek, nagy fesztávú lefedések előregyártására is vállalkoznak rétegragasztott anyagból, KVH-ból (Konstruktionsvollholz) vagy akár fűrészáruból.

A cég bármilyen faszerkezet gyártására vállalkozik, amit csak a megrendelő kíván, hiszen a nyugat-európai piacon megtanulták már: az építtetőnek mindig igent kell mondani.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog