2022. július 18.

Gyűrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Gyűrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Nem elég, ha az épületek külső fala szépen le van festve – alapvető fontosságú, hogy tartós és működő hőszigetelést is kapjon! Hab a tortán, ha mindezt a lehető legfenntarthatóbb módon lehet megvalósítani.

Az épületek külső fala igazi energianyelővé tud válni, ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a környezettel folytatott gigászi küzdelmében megerősítsük egy hő- és hangszigetelő ásványgyapot réteggel, amely nem utolsósorban még tűzálló is. Vakolható homlokzati hőszigetelés alkalmazásával emellett kellemes belső lakóklíma hozható létre, hiszen a rétegrendbe beépített üveggyapot fontos szerepet játszik a nyári hővédelemben.

A különleges, gyűrt szálstruktúrájú Ursa Tectonic termékcsalád első „gyermeke”, az Ursa FP Basic ásványgyapot szigetelőtábla azért „basic”, azaz „alap”, mert enélkül elképzelhetetlen egy mai követelményeknek megfelelő, valóban energiatakarékos épület. Az Ursa FP Basic vakolható üveggyapot homlokzati hőszigetelés akkor teljesít optimálisan az épületek külső falának szigeteléseként, ha a megfelelő, komplett rétegrenddel installálják.

Gyűrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

Mivel a légtömörség biztosítása nagyon fontos, ezért a téglából készült teherhordó falszerkezetre elsőként fél centiméter vastag külső dörzsvakolat kerül. Bizonyos falazóelemek esetében a légtömörség csak kétoldali – külső és belső – dörzsvakolat felhordásával érhető el.

Erre rögzítendő az Ursa FP Basic ásványgyapot hőszigetelő és hangelnyelő tábla, melynek hátoldalát előzetesen 0,5 cm-es ragasztóréteggel kell ellátni a szakmában elterjedt és jól bevált „pont-perem módszerrel”.

Gyűrt szálstruktúrájú vakolható üveggyapot

A táblasorokat egymás mellett kötésben eltolva kell felrakni a homlokzatra, a sarkokat pedig „fogazva” kell kialakítani. A vonal menti hőhidak kialakulásának elkerülése érdekében szoros illesztésben elhelyezett 12-16 cm vastag szigetelőtáblákat természetesen nem elég ragasztani, dübeles mechanikai rögzítésükre is szükség van.

A dübelkiosztási tervet sokféle tényező határozza meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága.

A táblák külső felületére tapaszba ágyazott Ursa üvegszövet háló kerül, amely az alapozóréteget és a körülbelül 0,4 cm vastag, tetszés szerint színezett homlokzati vékonyvakolatot fogadja majd.

Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a homlokzat védelme akkor teljes, ha a lábazatra is gondolunk. Az épület lábazatát javasolt 50 cm magasságig felvezetve maradéktalanul leszigetelni, mégpedig az XPS Plus elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblák alkalmazásával.

Az épületenergetikai követelmények folyamatosan szigorodnak, nemcsak praktikussá, de elengedhetetlenné téve az épületek külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelését. A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő Ursa FP Basic táblák engedik átszellőzni a ház homlokzatát, megakadályozva a tökéletesen szigetelő nyílászárók ritka nyitogatása miatt kialakulni vágyó penész támadását. Nem utolsó szempontként pedig egészségbarát és környezetbarát anyagról van szó, és ez valóban elsődleges választássá teheti ezt a terméket.

hírlevél-feliratkozás

épjog