2022. december 06.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

Egyre több cégnél gondolják úgy, hogy modern könnyűszerkezetes acélcsarnokokkal komoly üzleti lépést tesznek előre. Ebben a cikkben olyan projekteket mutatunk be, amelyben a profi szakemberek együttműködése, a szoros szakmai viszony, a bizalom és a minőség felerősítve a technológia adottságait rekordidő alatt hozott sikert, üzleti eredményt.

Kapacitásbővítés mínusz fokban – Az együttműködés diadala

A hidrogéntechnológiában jelentős szereppel bíró, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair új csarnok létrehozása mellett döntött. Az új, 1100 négyzetméteres kompresszor-összeszerelő csarnok szép kihívást támasztott a kivitelezők elé. A feladat az volt, hogy meglévő csarnokhoz illesszenek egy új, daruzott épületet, ami komoly odafigyelést és speciális betonozási, illetve kivitelezési megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a folyós talaj miatt a régi szerkezet véletlenül se sérüljön meg.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

Az elképzelések megvalósításához a műszaki és szakmai kérdések kezelése azonnali közös tervezői, statikai, gyártói, kivitelezői és tulajdonosi egyeztetéssel, helyzetkezeléssel zajlottak. Ez nagyban segítette a projekt rövid idő alatti minőségi megvalósulását.

A kivitelezés javarészt télen zajlott, mégis sikerült leállás nélkül, nagyjából 5 hónap alatt megvalósítani a teljes építkezést, ami a -20 fokos hidegben és a kiskunhalasi homokos talajon embert próbáló feladatnak bizonyult. Egy nagy teherbírású szerkezetet kellett építeni, hiszen a csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

Amikor a kivitelező gondol a jövőre is

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5 m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik.

A kivitelező gondolt a jövőre is, hiszen a régi épület homlokzatát is felújította. Ennek teherbírását már az egy-két éven belül esedékes komplett tetőfelújításnak megfelelően tervezte meg.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

A csarnok vázszerkezetét a Swedsteel az egyik igazán profi szakkivitelező partnerével építette. A vázra Swedsteel szendvicspanelek kerültek a falrendszer és a tetőrendszer részeként, a meglévő csarnokrész felől egyedi tűzgátló homlokzat megépítésével. A komplett csarnokkivitelezés Swedsteel mérnöki és műszaki koordinálással, projektvezetéssel zajlott, aki a gyártási, logisztikai és ütemezési teendőket is garantálta a gyors, problémamentes megvalósításért.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

Továbbá az új csarnok kivitelezésénél fontos volt a kiváló láthatóság támogatása bevilágítókkal és üvegfelületekkel, mivel itt precíz műveletsorral történik a kompresszorok összeszerelése, amelyhez csak a mesterséges bevilágítás nem elegendő.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

Ami lehetővé tette a sikert

A projekt sikeréhez hozzájárult a kihívásokra való nyitott, kreatív reagálás, a magas szintű együttműködés és a kiemelt figyelem, kiszolgálás.


 

Amikor a jó kezdés és felkészülés a minőségi könnyűszerkezetes acélcsarnok létrehozását teszi lehetővé

1150 m2-es könnyűszerkezetes acélcsarnok létrehozásával kívánta bővíteni gyártási kapacitását az ország piacvezető bababútor-gyártója, a Faktum Bútor Kft. Újszentivánon.

A bővítés előtt 2500 m2-en folyt a gyártáselőkészítés és a gyártás egy régebbi, ipari létesítményként működő tégla-vasbeton épületben. Ott helyezkedett el az iroda és a raktár is. A folyamatos volumenemelkedés új, korszerűbb építészeti környezetet, bővítést kívánt.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

A tervezést helyi szaktervezőkre bízták, ugyanakkor a Faktumnál egy német cég bevonásával technológiai és működési felmérést végeztek, amely eredményének köszönhetően tisztában voltak vele, hogy miként működik majd az új egység, hogyan kapcsolódnak a folyamatok, miként történik az anyagáramlás stb., és a jövőben ezt hogyan fogják több ütemben a növekedésükhöz igazítottan továbbfejleszteni.

 

Értékes információk, amelyek megkönnyítették a tervezést

A bútoripari cégnél pontos specifikációkat tudtak adni a méretekről, az alátámasztási rendszerre vonatkozó igényeikről (a 20-szor 60-as épületben nem lehettek belül tartóoszlopok), a munkatársak számára természetesebb környezetet biztosító bevilágító panelek alkalmazásáról, a tevékenységükből fakadó, fokozott tűzbiztonsági előírásoknak való megfelelésekről, energetikai paraméterekről.

Felmerült igényként, hogy a tetőszerkezet legyen alkalmas napelemek fogadására, illetve egy már meglévő, hagyományos technológiával épült objektumhoz kellett csatlakozni, ami statikai szempontból volt kihívás.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

A tervek professzionális megvalósítása

A tartószerkezet és a héjazat megvalósítását a Swedsteel kiváló szakkivitelező partnere oldotta meg. Ők gyártották a főtartószerkezet elemeit. A másodlagos tartószerkezethez szükséges szelemenek és komplett burkolati rendszerek, kiegészítők beszállítása a Swedsteel biatorbágyi gyárából történt.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

Milyen szempontoknak kellett megfelelni a termékeknek?

A minőség mellett a szabványoknak és a magas szintű műszaki dokumentációnak. Egy ilyen tűzveszélyességi besorolású üzem esetében, mint a Faktumé, a szó szoros értelmében egzisztenciális kérdés, hogy a homlokzati és tetőburkolati szendvicspanelek tűzálló szigetelőmaggal rendelkezzenek, és a szerkezetek bevizsgáltak legyenek ebből a szempontból is. Ráadásul a Swedsteelnél kidolgoztak egy speciális mérnöki méretezési eljárást, hogy az alrendszert ellenállóbbá tegyék az extrém hőhatásokkal szemben.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

2 héten belül felállt a minőségi csarnok „doboz”

A Swedsteel csarnokrendszer minősége mellett hatalmas előnye a gyors összeszerelhetőség. Ehhez hozzájárult az egyes fázisok pontos megtervezése, több előkészítési folyamat párhuzamos futtatása, a termékek percre pontos kiszállítása. Az eredmény: a már kész alapzatra a szendvicspaneles burkolatokkal együtt két héten belül(!) felállították a csarnokot.

Hogyan lettek ők a könnyűszerkezetes csarnoktechnológia nyertesei?

 

A gyorsaság titka

Mindkét projektnél elengedhetetlen volt a szakmai együttműködés, a profi tervezés és a kifogástalan kivitelezés. Ehhez járult hozzá a könnyűszerkezetes technológia és a minőségi termékek, amelyek korszerű és időtálló csarnokok létrehozását tették lehetővé.

 

Swedsteel csarnokok:
https://swedsteel-metecno.com/referenciak/referencia-oldal-ipari/

Swedsteel csarnoképítés:
https://www.youtube.com/watch?v=AzP6Qod_idY

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog