2022. szeptember 08.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-Ceram Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.

Tudatos terjeszkedés

A dinamikusan fejlődő német-magyar tulajdonban lévő vállalat, a HK-Ceram Kft. tetőcserépgyárak automatizált gépsoraihoz készít kerámia égetőformákat, 98 százalékban exportra. Körülbelül 3000 tonna terméket gyártanak és értékesítenek éves szinten. Az Európai Unió csaknem minden országába szállítanak, ugyanakkor Szerbiába, USA-ba vagy Ausztráliába is értékesítenek.

Mivel egyre nagyobb a kereslet a termékeik iránt, ezért újabb telephely-és kapacitásbővítésnek jött el az ideje. A legutóbbi, ötödik szakaszban ismét acélból építtettek csarnokot és irodaházat.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

A munkálatokat olyan építőipari cégre (a Z-Door Zrt.) bízták, amely immáron több évtizede dolgozik generáltervezőként és kivitelezőként a szakmában, pompás referenciákkal rendelkezik.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

 

Középpontban a megrendelő igényei

Az új HK-Ceram csarnokot a megrendelő igényei alapján három részre tagolták:

  • Az utcafronti fejépület: 13,5×5 m alapterületű, a külső vállmagassága 4,3 m.
  • Ahol a gyártás folyik: 24 m fesztávolságú, 56,5 m hosszú és 1360 m2 alapterületű, 5 m külső vállmagasságú szegmens.
  • Magasraktár: 720 m2-es épületrész, amelynek a külső vállmagassága 9,8 m.

A szinteltolásos csarnokot 7 fokos lejtésű tető fedi.

A Z-Door már tervezett csarnokot korábban erre a telephelyre hasonló módon. Az új épületrészt is a már meglévő könnyűszerkezetes épület mellett kellett felépíteni és azzal integrálni.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

Az aprólékos, precíz összeépítésről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door alapító vezérigazgatója így nyilatkozott: „Ilyenkor egy nagyszelvényű vápacsatorna szerkezetének kiépítése a megfelelő megoldás. A két épület fő tartószerkezeteit egymástól el kell távolítani. Közöttük kell kialakítani egy vízelvezető rendszert, amely a két tetőszerkezet közé ékelődik be. Ide folyik az épületek csapadékvize 2 oldalról. Annak érdekében, hogy a megfagyott víz vagy a betömörödött hó ne képezhessen akadályt, és a nedvesség ne juthasson nem kívánt helyekre, mi mindig fűtött vápát szoktunk kialakítani. Lágy szigetelést alkalmazunk, folytonosított PVC-béleléssel. Magához a vápaszerkezethez pedig szendvicspanelt használunk, mert ott is megfelelő hőtechnikai védelemre van szükség.”

E projekt megvalósításához is minőségi alapanyagokra volt szükség, ezért a Z-Door a kezdetektől fogva együttműködött az acél építőipari termékeket gyártó Swedsteellel.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

 

Minőségi héjazati elemek

A csarnok héjazati kialakításában meghatározó szerepet játszottak a Swedsteeltől érkező szendvicspanelek. Így került a homlokzatra a Monowall 100 mm vastag, poliuretán habos falpanel, látszó rögzítéssel, függőlegesen szerelve. A szomszédos épülettel határos falra pedig – a tűzvédelmi követelmények miatt – Hipertec Wall 100 mm vastag kőzetgyapot töltetű falpanel került. A tetőt Glamet 120 mm vastag poliuretánhabos tetőpanellel, illetve a tűzszakaszhatárokon, a társcsarnok melletti sávban – szintén az OTSZ-nek megfelelően – Hipertec Roof 120 mm vastag kőzetgyapot töltetű tetőpanellel borították.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

 

Elengedhetetlenszelemenek

AZ/C-szelvényű tetőszelemeneket, falvázgerendákat a Swedsteel kiváló minőségben szállította, ugyanakkor a magas szintű ellenőrző statikai számításokat is elvégezte. Egy speciális, statikai számítási modellt alkalmazva minden kétséget kizáróan igazolni lehet, hogy az elvárt tűzállósági határérték biztosítására az ezekből a profilokból alkotott tartószerkezet tökéletesen alkalmas.

 

Swedsteel szendvicspanelek

Kendi Imre véleménye a Swedsteel szendvicspanelekről is határozott: „És persze magas színvonalúak a cég szendvicspaneljei is. Nem szoktunk bennük csalódni. Korrekt a szállítás határideje, minősége, a csomagolás, az azonosító jelölés. Hatékonyan működik az értékesítési szervizük. Jól pozícionált piaci árakon kapjuk tehát a szendvicspaneleket is.”

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

A Swedsteel az adott igényekre vonatkozóan ajánl jó statikai képességű és hőszigetelt paneleket és ezeket – a tervezői konszignáció alapján – gyártják le, azaz milliméteres pontossággal méretre vágva kerülnek az építkezésre. Sőt, kérésre még a toldásnak megfelelő visszavágásokat is elkészítik. A HK-Ceram gyártó- és raktárcsarnokának homlokzatán például mikrobordás lemezű paneleket használtak, függőleges elhelyezésben.

Ráadásul a természetes fény beáramlását is a Swedsteel tetőbevilágító panelek biztosították.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

 

Az acél dicsérete

Egy elegáns és korszerű, könnyűszerkezetes irodaépületet kapott a HK-Ceram. A homlokzaton nagy üvegtáblák, függönyfalak tagolják a Swedsteel nevével fémjelzett szinuszhullámos külső lemezből készült, itt már vízszintesen szerelt PIR-habos falpanelek által kiadott acéllemezes felületeket.

Kendi Imre a minőségi acélra utalva így fogalmaz az irodaépület kapcsán: „Nagy előnye, hogy az időjárással szemben ellenálló és nagyon hosszú élettartamú: 100 évig áll különösebb karbantartás és újrafestés nélkül. Ezt azért hangsúlyozom, mert a tartósság fontos környezetvédelmi szempont, így mérséklődhet a környezet karbonterhelése, egy-egy projekt esetében kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Ha valami maradandót szeretnénk az utókorra testálni, azok legyenek az ebben a szellemben megvalósult terveink: a középületek, a templomok és persze a csarnokok.”

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-Ceram

 

Egységben a csarnoképítési erő

A projekt egyértelmű sikeréhez szükség volt a szaktudásra, tapasztalatra és arra a több évtizedes összeszokottságra, amely a Z-Door alvállalkozóit jellemzi.

 

Kik voltak a főszereplők?

Statikai tervek: Topszerk Bt. munkatársai
Az acél főtartószerkezet elemeinek gyártója és szállítója: Gordiusz Kft.
A burkolati rendszer több elemének biztosítója, a tervezés kezdetétől együttműködő régi beszállító: a Swedsteel.

 

Kendi Imre az egység fontosságáról így nyilatkozott: „Egy kollégám, egyben jó barátom mondta egyszer, hogy a 21. század igazi kihívása már nem a verseny, hanem az együttműködés. A filozófikus megállapítással magam is tökéletesen egyetértek, mert csak akkor maradhatunk ezen a Föld nevű bolygón, ha ez megvalósul. Ennek értelmében a fő stratégiánk az, hogy a régióban maradjunk. Itt próbáljunk alvállalkozókat, beszállítókat találni. Ebbe a képbe illeszkedik a Swedsteel is, amely nagyon jó hazai gyártóbázissal és mérnökgárdával rendelkezik, kiváló svédacél alapanyagú termékeket produkál. Ha tehát eleve a Swedsteel anyagaival számolunk, akkor a tervezés első fázisától együtt gondolkodunk velük, hiszen a termékeikkel kapcsolatban ki lehetne jobb szakértő, mint ők maguk.”

 

ZC szelemenek gyártása, kivitelezése:

 

ZC szelemen termékek: https://swedsteel-metecno.com/termekek/z-c-gerendak/

Szendvicspanelek: https://swedsteel-metecno.com/swedsteel-szendvicspanel/

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog