2017. december 18.

Hőhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Hőhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Az épületek tartószerkezetei különböző anyagokból készülnek – ha egy szerkezeti síkon belül eltérő hővezetési tényezővel rendelkező építőanyagokat illesztünk egymás mellé, ott hőhíd jön létre. A hőhidak kedvezőtlen fizikai hatásainak megszüntetésére minden épület tartószerkezetét hőtechnikailag erre méretezett kiegészítő hőszigeteléssel kell kívülről ellátni. Egészen a külső fal síkjáig felrakott kiegészítő hőhídszigetelés céljára kiválóan alkalmasak az Ursa által gyártott, vakolható felületű extrudált polisztirol (XPS) táblák.

A vakolható felületű Ursa XPS WGR és a 2 cm-es Ursa XPS N-R-I extrudált polisztirol lapok nemcsak jó hőszigetelők, de magas nyomószilárdsággal is rendelkeznek. Kapillárisan zárt szerkezetüknek köszönhetően csekély a vízfelvételük, fagyállók és magas a páradiffúziós ellenállásuk. A kézifűrésszel vagy éles késsel könnyen vágható és egyszerűen beépíthető táblák rothadásmentesek és alak-, illetve formatartók.

Vasbeton monolit szerkezetek hőszigeteléséhez az Ursa XPS-táblák elhelyezhetők az épület szerkezetépítésekor, betonozás előtt a zsaluzatban, illetve utólag is, kizsaluzás után.

Hőhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Az ostyaszerűen strukturált vagy vágott felületű Ursa XPS hőszigetelő táblák nyomásállók, érzéketlenek a nedvességre és elegendően ellenállók a vegyszerekkel szemben, így közvetlenül érintkezhetnek a betonnal, tehát felhasználhatók a zsaluzatba a szerkezetépítési munkálatok során. Zsaluzatba állításnál rögzítéstechnikai okokból javasolt a tüskés rögzítés. A rögzítő tüskék hosszát úgy válasszuk meg, hogy a vasbeton szerkezetben minimum 5 cm legyen a lehorgonyzása. A tüskék darabszáma négyzetméterenként változhat a hőszigetelendő felület kiterjedésétől függően (körülbelül 6 db/m2).

Ha nem vonalas szigetelésre (például koszorú) használjuk a hőszigetelő táblákat, hanem például egy kilógó vasbeton erkély elkészített zsaluzatára szeretnénk elhelyezni, úgy a táblákat egymás mellé szorosan, hézagmentesen kell illeszteni, a sorokat egymáshoz kötésben kell kialakítani. Mindenképpen gondoskodni kell a táblák szétcsúszás elleni megtámasztásáról is.

Az ostyásan strukturált Ursa XPS hőszigetelő táblákra – gyári felületképzésük miatt – nagy szilárdsággal és megbízhatósággal tapadnak a gyári vakoló- és ragasztóhabarcsok. A felületképzés történhet üvegszövet hálós vékonyvakolatos kialakításban, de lehet hagyományos vakolatos rendszerű, fém rabicháló erősítéses is.

Hőhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog