2019. szeptember 09.

Igényes és gazdaságos megoldás a kétféle fedés kombinálásával

Igényes és gazdaságos megoldás a kétféle fedés kombinálásával

Magas színvonalú építészeti tervek és részletes kiviteli tervek alapján készült a Budai Vigadó – kiemelt idegenforgalmi jelentőségű helyen álló – műemlék épületének fémlemez fedésű tetője, a díszműbádogos szerkezetek elkészítésében pedig a szakkivitelező is nagy önállósággal dolgozhatott. Az építési folyamatban a Rheinzink titáncink anyagot forgalmazó cég vezetője is mindvégig aktív szerepet vállalt.

A Budai Vigadó épületének felújítását jelentős előkészítő munka előzte meg; a felújítás építészeti tervei az Archikon stúdió tervei alapján készültek, Benedek Botond vezetésével. A fémlemez tetőhöz, vagyis a héjaláshoz és az ácsszerkezethez részletes kiviteli tervek is készültek, Czégeni Csaba volt az épületszerkezeti tervező. E terveknek az ács és bádogos szaktervezőkhöz való eljuttatásában, értelmezésében dr. Birghoffer Péter, a Rheinzink fémlemezfedési anyagokat forgalmazó cég vezetője is aktív szerepet vállalt.

Igényes és gazdaságos megoldás a kétféle fedés kombinálásával

A mintegy ötven csomóponti rajzot is tartalmazó részlettervek alapján a bádogosmunkákat Kérges Zsolt csapata végezte igen magas színvonalon. A díszműbádogos szerkezeteket nagy önállósággal készítették el a rendelkezésre álló régi fotók segítségével.

Mint az a jelen íráshoz mellékelt fotón is látszik, a tető jelentős részén pikkelyes fedés készült, ami a felső részeken kettős állókorcos fedésbe vált át. Ezt a megoldást Birghoffer Péter javasolta a tervezőknek. Az a megfontolás áll emögött, hogy a pikkelyes fedés alkalmazásának feltétele a minimum 25 fokos tetőhajlásszög (ennél kisebb lejtés esetén fennáll a beázás kockázata), ám a tető manzárdos jellegű kialakításából adódóan ezt a felső részeken nem lehetett tartani. Lentről, az utcaszintről nézve csak a pikkelyfedés látszik, de ha valaki távolból rátekint a tetőre (például a Budai Várból), akkor is szép, egységes, elegáns tetőképet lát. Tudni kell azt is, hogy a pikkelyfedés igényesebb és ebből adódóan költségesebb szerkezet: a kivitelezés több munkával jár, továbbá a (víz- és szélállóság miatt szükséges) visszahajlítások miatt körülbelül kétszer annyi anyag szükséges hozzá, mint ahány négyzetméter a tetőfelület.

Igényes és gazdaságos megoldás a kétféle fedés kombinálásával

Összességében a kiemelt helyszínen álló műemléki épülethez illő – valóban „ötödik homlokzatnak” tekinthető –, igényes tető készült. Az anyagválasztás is ennek megfelelő: a Rheinzink prePatina bluegrey előpatinásított, kékesszürke árnyalatú titáncink lemezéből, azaz természetes, nemes anyagból készült a héjalás.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog