cemix

2010. március 01.

Nyitás Nyugat-Európa felé – szempontok a CAD-választáshoz

Nyitás Nyugat-Európa felé – szempontok a CAD-választáshoz

A világ vezető CAD-fejlesztő cégei ma már kétségtelenül fej-fej mellett haladnak. A szabványosítás is megkönnyíti az átállást egyik szoftverről a másikra, ugyanakkor felértékeli a részletekben megbújó, néha csak stílusbeli különbségeket.

Az alábbiakban – a Nemetschek CAD-fejlesztő és -forgalmazó cégcsoport szemszögéből – két ilyen szempontot ajánlunk a tervezők figyelmébe.

1. A Nemetschek-szoftverek alapvető jellemzője az, amit „németes lelkiismeretességnek és pontosságnak” szoktak nevezni; ez az a stílus, ami mindmáig leginkább meghatározza a nyugat-európai mérnök- és építésztársadalom tervezői hagyományait, természetesen a német nyelvterületnél jóval tágabb körben. Nem véletlen, hogy a nyugat-európai országok nagy részében a Nemetschek-tervezőszoftverek egyértelműen piacvezetők. Mindazok a magyar tervezők, akik közel érzik magukhoz ezt a stílust, valószínűleg otthonosabban fogják magukat érezni, ha e szoftverek mellett teszik le a voksot.

2. A második szempont részben következik az elsőből: ha egy tervező nyugat-európai megbízóknak is dolgozik, vagy ilyen irodákkal kell együttműködnie, előbb-utóbb nagy hasznát látja, ha jártas a Nemetschek-programok használatában. A cég hazai forgalmazója úgy tapasztalja: új ügyfelei között számosan vannak olyanok, akik számára egy külföldi – vagy külföldi részvétellel zajló hazai – projektben való részvétel kapcsán kikerülhetetlenné vált egyik vagy másik Nemetschek-szoftver alkalmazása. Ugyancsak hazai tapasztalat: egyre több tehetséges magyar diák lát fantáziát abban, hogy a diploma megszerzése után nyugat-európai megbízók számára (is) végezzen tervezői munkát, akár külföldön, akár itthonról. Erre a felkészülést, és általában, a hazai perspektívánál távolabbra tekintést jól szolgálhatja az építészeti és építőmérnöki tervezés Nyugat-Európában leginkább elterjedt „anyanyelvének”, a Nemetschek CAD-szoftverek világának megismerése. Azoknak a tervezőknek és irodáknak, akik/amelyek munkáikban a Nyugat-Európa felé való nyitást elképzelhetőnek tartják, érdemes elkezdeniük az ismerkedést a profiljukhoz illő Nemetschek-programmal.

Az ismerkedés első lépése lehet az ingyenes próba-, illetve diákverzió letöltése a Nemetschek-honlapról.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog