2012. július 03.

Mennyi idő alatt tanulható meg az Allplan?

Mennyi idő alatt tanulható meg az Allplan?

A fenti kérdés gyakran felmerül, de nem könnyű pontos választ adni rá. Ennek ellenére lehet konkrét adatot mondani, ha feltétlenül szükséges: különösebb előképzettség nélkül 2-3 nap elegendő. Elmondjuk, hogyan számolták ki.

A Nemetschek Magyarország Kft. munkatársa, Rákosi Zsolt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, az Építészeti Ábrázolás Tanszék keretein belül oktatja az Allplan használatát a hallgatóknak. Egy jó képességű hallgató a féléves tárgy végeztével magabiztosan képes megoldani a legfontosabb felmerülő feladatokat a programmal. A tantárgy tematikája a következő:

  1. A Nemetschek cégcsoportról röviden; az Allplan rövid történeti áttekintése a CAD rendszerek között; az Allplan alkalmazási területei; diákverzió igénylése, letöltése, telepítése és regisztrációja; az Allplan felhasználói felületének és a projektek szervezési lehetőségének (projekt, rajzfájlok, építménystruktúra, síkmodell …) ismertetése.
  2. Projekt létrehozása; építménystruktúra létrehozása a síkmodell segítségével; falak, pillérek és falnyílások modellezése; síkmodell használata az építőelemek modellezésében; pontfogás és nyompont, nyomvonal alkalmazása a szerkesztésekben.
  3. Fóliák, vonalstílusok, felületstílusok és rajztípusok beállítása; építőelemek tulajdonságának módosítása.
  4. Alapok, födémek, lépcsők modellezése; konzultáció.
  5. Féléves feladatrész bemutatása; szaniterek, bútorok.
  6. Tető, fedélszék, tetőhéjazat modellezése.
  7. Helyiségek létrehozása, feliratozása; kiépítési felületek megadása, módosítása.
  8. Homlokzatok és metszetek létrehozása; alaprajzok, homlokzatok, metszetek feliratozás, kottázása; terv összeállítás és exportálása PDF formátumban; DWG, DXF, IFC export/import.
  9. Zárthelyi.
  10. Féléves feladat leadása.

Mennyi idő alatt tanulható meg az Allplan?

(Az oktatást Rákosi Zsolt részletesebben is ismerteti az Allplan-blogban: Mennyi idő alatt tanulható meg az Allplan? )

Mint láthatjuk, valójában 8 tanulással töltött alkalomról van szó, ami alkalmanként 1 órát és 45 percet jelent, azaz összesen 14 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy az oktató elmondja, a hallgatók pedig megértsék a legfontosabb tudnivalókat. A beadott féléves feladatok bizonyítják, hogy ez legtöbbjüknek sikerült is. A 14 óra pedig 2-3 napnyi időt jelent, attól függően, hogy egy munkanapra hány órát számítunk, mennyire intenzíven foglalkozunk a tanulással.

A kép teljességéhez hozzátartozik az is, hogy a címben feltett kérdésre adható másik - az Allplan program kifinomultságára és gazdag lehetőségeire utaló - válasz is; az, amit Rákosi Zsolt szokott mondani az érdeklődőknek: „Én már lassan húsz éve foglalkozom vele, de minden nap tanulok valami újat.”

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog