2011. június 13.

Üvegajtócsodák bármilyen alkalmazásra

Üvegajtócsodák bármilyen alkalmazásra

Az üveg számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: ellenálló vízzel, savval, lúggal és szerves oldószerekkel szemben, nem deformálódik, és a napfényre sem vagy alig érzékeny. Kevés olyan alapanyag létezik, mely hasonló előnyöket tud felmutatni, ezért nem is csoda, hogy felhasználása egyre széleskörűbb – a nyílászáróiparban is.

Az üveg nyílászáróként nemcsak a technikai tulajdonságai miatt népszerű, de izgalmas és esztétikus dizájnelemként is funkcionál, hiszen fényáteresztő képessége miatt átláthatóvá, világossá teszi a tereket, változatos felületkialakítása (homokfúvott, festett, fa/fém applikációval ellátott) pedig számos lakberendezési lehetőséget rejt magában.

 

Üvegajtócsodák bármilyen alkalmazásra

 

Mára a homokfúvott üveg is könnyen tisztítható

Az üvegajtók edzett biztonsági üvegből (ESG) készülnek, melynek legfontosabb jellemzője, hogy mint a kocsik szélvédője, éles felületek nélkül törnek. Felületüket tekintve lehetnek víztiszták, homokfúvottak, vagy festettek. Korábban a homokfúvott üvegajtóknál problémát okozott a szennyeződések eltávolítása az ajtólap felületéről, de amióta kifejlesztették az úgynevezett STC (simply to clean) felületkezelést, ami nemcsak véd a szennyeződésektől, de könnyű és hatékony tisztíthatóságot is enged, már ez sem jelent hátrányt.

 

Üvegajtócsodák bármilyen alkalmazásra

 

A VSG üveg az üvegek csúcsa

A VSG üveg gyakorlatilag két darab edzett biztonsági üveg magas hőfokon és magas nyomás alatt történő összeillesztésével készül. A két üveg között nagy szakítószilárdságú PVB fólia helyezkedik el, aminek köszönhetően a VSG üvegajtó még biztonságosabb és stabilabb, mint ESG társai. Miután a homokfúvott minta mindig a két üveg közé (belülre) kerül, ezért a VSG üvegajtók estében nem kell aggódnunk még a takarítás miatt sem. A VSG üvegek ráadásul hanggátlók is, hiszen a két darab egymáshoz ragasztott üveglap jelentős hangszigeteléssel bír, amit a köztük lévő fólia tovább növel. Nem utolsósorban arra is van lehetőség, hogy automata küszöbbel (Schallex) lássuk el az ajtólapot, mely által annak hanggátlási értéke eléri az Rw=32 dB-t. Az üvegajtó füstgátló ajtóként is funkcionálhat, ez esetben az automata küszöb mellett ajtócsukót is alkalmazni kell.

 

Üvegajtócsodák bármilyen alkalmazásra

 

Üvegajtók toló, lengő, kétszárnyú kivitelben

A sokféle kiviteli variáció az üvegajtók széleskörű alkalmazhatóságát teszi lehetővé. Az optimális helykihasználáshoz választhatunk üveg tolóajtót, sőt az innovatív gyártók azt is lehetővé teszik, hogy a tolóajtó megjelenése azonos legyen a többi nyíló üveg- vagy faajtóéval. Az üveg lengőajtólapoknál speciális pánt teszi lehetővé, hogy az ajtó nyitott állapotban maradjon vagy lengőajtóként funkcionáljon, így éttermekben, szállodákban ez a kivitel elegáns térkapcsolatot biztosít. Korábban a kétszárnyú kivitel apró esztétikai hibával rendelkezett a két ajtólap találkozásánál látható hézag miatt, ami különösen homokfúvott felületnél bántotta a szemet. Mára a fényréstömítést úgynevezett résprofillal oldották meg, aminek köszönhetően nincs többé zavaró rés a két üveglap széle között.

 

Farkas Ági

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo