filmszemle

2013. december 19.

A+ energiaosztályú készházak

A+ energiaosztályú készházak

A Wolf készházak falpanelei milliméterpontos, szárított fenyővázzal, a külső és belső faforgács lapok között párazáró fóliával és hőszigetelő ásványgyapottal készülnek. Az ezekből készülő fal nemcsak könnyű, hanem masszív, földrengésbiztos is, kitűnő hőszigetelő, és teherbírása négyzetméterenként akár 200 kg is lehet.

A készházak nagy előnye gyors kivitelezhetőségükben, a kivitelezés idejének és árának kalkulálhatóságában rejlik, valamint abban, hogy – a hagyományos építkezésektől eltérően – a munkálatokat nem hátráltatja előre nem látott változás vagy körülmény. Egy Wolf lakóház akár 4-5 hónap alatt elkészülhet; maga az építkezés mindössze 2-3 hetet vesz igénybe, ugyanis a cég kaposújlaki házgyárában előre elkészítik a megfelelő méretű falpaneleket. A Wolf készházak bármelyik típusából (földszintes, emeletes, tetőteres, bővíthető stb.) készíthető A+ energiaosztályba sorolt családi ház.

A+ energiaosztályú készházak

 

A falszerkezet felépítése

A Wolf készház szerkezetének „lelke” a 9–13 % nedvességtartalomra szárított luc- vagy jegenyefenyő vázszerkezet. Az ilyen mértékig szárított fenyő nem nyújt alkalmas életteret sem a rovar-, sem a gombakártevők számára. A beépített faanyag sűrű évgyűrű távolságú, és nem tartalmaz gesztrészt (a fa középső lágy része). Ezen túl speciális feldolgozási folyamat garantálja, hogy a Wolf házban lévő vázszerkezet akár 100-150 évig semmiféle alakváltozást nem szenved és állékonyságából sem veszít.

A fa vázszerkezet belső oldalán párazáró fólia található, mivel az épületben lévő pára mindig nagyobb nyomású, mint a külső tér levegője. A párazáró réteg elhelyezésekor különös figyelem irányul a folytonosságra és a csatlakozások átfedéseire, így a teherhordó szerkezet mindig egyenletes szárazságú marad az idők folyamán.

A szerkezet stabilitásában nagy szerepe van a fa vázszerkezetre két oldalról rögzített építőlemeznek és a rögzítés módjának is. A Wolf falelemekhez 16 mm vastag, nagyszilárdságú faforgács építőlemezt alkalmaznak. A faforgácslemezt 63 mm hosszú, gyantázott kapcsokkal rögzítik a favázra, 10 cm-ként. A külső oldalon, illetve vizeshelyiségeknél a belső oldalon is, víz- és páraálló építőlemezt, míg a belső oldalon, a többi falfelületen mérsékelten vízálló lapot alkalmaznak. A felhasznált építőlemezek semmiféle környezet- vagy egészségkárosító anyagot nem tartalmaznak.

A Wolf készházak mindig külső hőszigetelő vakolatrendszerrel készülnek, legalább 5 cm vastag táblás szigetelőlemez beépítésével. Ez nyáron csökkenti a nap felmelegítő hatását, télen pedig nagy szerepet játszik abban, hogy a 0° a fal külső harmadába kerüljön, ezáltal a falszerkezet belső felületének hőmérséklete télen is szinte megegyezik a belső hőmérséklettel.

A+ energiaosztályú készházak

 

Kimagasló hőszigetelésű falrendszer

A Wolf Ultra Mega Fal belső gipszkarton burkolata alatt 5 cm vastag hőszigetelő réteg található. Így 8 cm vastag, nagy testsűrűségű belső réteg alakul ki, ami az azt védő, összesen 24 cm vastag hőszigetelő réteggel már alkalmas a hőtárolásra, és kiemelkedő a hőszigetelése (U=0,138 W/m²K), valamint a hanggátlása is.

A+ energiaosztályú készházak

 

Ultra Mega Fal felépítése (kívülről befelé haladva)

A+ energiaosztályú készházakvakolatrendszer
80 mm hőszigetelő réteg
16 mm V100 faforgács építőlemez
160 mm műszárított fenyőfaváz
160 mm ásványgyapot hőszigetelés
párazáró fólia
16 mm V20 faforgács építőlemez
50 mm hőszigetelő réteg
13 mm tűzálló gipszkarton
glettelés, festés vagy tapéta

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog