2014. május 06.

Az energiahatékony épületek kéménye

Az energiahatékony épületek kéménye

A ház számos eleme járulhat hozzá a fűtési költségek csökkentéséhez, ezek közül az egyik legfontosabb a kémény. A Schiedel Absolut kéményrendszer az első aktív-, passzívházakhoz és alacsony energiafelhasználású épületekhez is alkalmazható kémény, mely speciális megoldásainak köszönheti energiatakarékosságát.

A hő a házban marad

A normál kéményekben az energia egy része elvész a köpenytéglákon keresztül a tető és az alapzat irányába. A Termo köpenytégla megszakítja a kémény köpenyszerkezetében felfelé és lefelé irányuló hővezetést: a köpenytéglában lévő párazáró, habüvegből készült – az ásványgyapottal azonos hőszigetelésű – betét nem vezeti a hőt, aminek köszönhetően megszűnik a köpenytéglán keresztüli hőveszteség.

Az energiahatékony épületek kéménye

 

Nem szakad meg a légzáró épülethéj

A kandallók, cserépkályhák biztonságos üzemelése érdekében az égéshez szükséges levegőt külön vezetéken kell betáplálni, ami megszakítaná a légzáró épületburkot. Az Absolut kémény erre a célra külön Termo légkürtővel rendelkezik, így a helyiség levegőjétől függetlenül és biztonságosan mindig elegendő égési levegővel látja el a fűtőberendezést. A szellőzőkürtő hőszigetelése megakadályozza a kéménytest felületének lehűlését és a nedvesség kicsapódását.

 

Bármilyen korszerű tüzelőanyaghoz alkalmas

A Német Építéstechnikai Intézet W3G minősítésével rendelkező Schiedel Absolut kémény béléscsöve megfelel a nedves kéményüzem követelményeinek, ellenáll a koromégésnek, saválló, ezért bármilyen korszerű szilárd tüzelőanyaggal (gáz, olaj, pellet, faapríték, biomassza) működő fűtőberendezéshez alkalmas.

 

Hő- és légzáró kéménykörnyék

Az Absolut kémény a Termo szigetelőkészlet segítségével építhető be légzáró kivitelben, és ennek köszönhetően használható passzívházakban is. (Az Absolut kémény rendelkezik a darmstadti Európai Passzívház Szövetség minősítésével, miszerint minősített passzívházakhoz is alkalmas szerkezet.) A készlet szabadalmaztatott, különleges fóliából áll, amely a kémény körül a külső és belső oldalon a tetőkonstrukcióba építhető be, és szigetelőmandzsettával rögzíthető. Ez a megoldás garantálja a légzárást és megakadályozza a hőveszteséget.

Az energiahatékony épületek kéménye

 

Előmelegített égési levegő

Ellenáramú kéményműködés esetén a hideg égési levegő a szabadból, a meleg cső körül áramlik a házba, így a füstgázban lévő hő egy része átadódik a belépő levegőnek. A bordás kerámiacső megnövelt felületén felmelegíti az égési levegőt, ami jobban segíti az égést, mint a hideg és nedves levegő. Ennek köszönhetően további energia takarítható meg.

Az energiahatékony épületek kéménye

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog