2015. november 11.

Jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Bár Magyarországon a gázfűtés dominál, a családi otthon melege – a szó legszorosabb és átvitt értelmében – iránti vágy, továbbá gazdaságossága okán is úgy tűnik, reneszánszát éli a kandallóval, illetve rusztikus hangulatot árasztó cserépkályhával való fűtés: minden tizedik háztartásban van kandalló, de ugyanennyi a cserépkályha-tulajdonosok aránya is.

A fafűtés költséghatékony és egyben biztonságos is akkor lehet, ha a kémény is kifogástalanul működik, állítja a Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója. Mintegy ráadásként, a cserépkályhával, illetve kandallóval fűtő háztartások minden szempontból függetlenek az energiaszolgáltatóktól.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a hazai háztartások öt százaléka a kandallót, hat százaléka pedig a cserépkályhát tartja fő fűtési rendszerének. Ez ugyan viszonylag alacsony arány, ám akinek van kandallója, illetve cserépkályhája, az jellemzően elégedett is vele – 72, illetve 83 százalék nyilatkozott egy megkérdezés alkalmával pozitívan kandallójáról, illetve cserépkályhájáról. Szerepet játszhat ebben az a tény is, miszerint a cserépkályha, illetve kandalló kellemes hőérzetet biztosít – nagyszüleink idejében még sok házban volt cserépkályha és a család minden tagja szeretett a falának dőlve jól átmelegedni egy hideg nap után.

„Pénztárcabarát és biztonságos megoldást nyújthat a fával való fűtés még a kandalló vagy cserépkályha megépítéséhez szükséges magasabb induló költségek ellenére is, ha a kémény kifogástalanul működik” – állítja Illés Péter építész, a Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója. „Ennek oka az, hogy a kandalló és cserépkályha sugárzó fűtőfelületek, tehát nem csupán a levegőt melegítik, ezért alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is jobb hőérzetet biztosítanak. A Schiedel németországi statisztikái alapján egy gázfűtéses, normál szigetelésű átlagos családi ház éves energiaköltsége 1 514 euró. Ha egy ilyen ház fűtési rendszerét kandallóval, napkollektorral és szellőztető berendezéssel egészítik ki, valamint a falakat extra hőszigeteléssel látják el, az éves energiaköltség már közel 40 százalékkal csökkenthető, azaz 968 euróra rúg” – teszi hozzá a szakember.

A fafűtéses berendezések kéményeinél kiemelten fontos a minőségi anyagok használata. „Ezeknek a felépítményeknek extra nagy terhelést is bírniuk kell, hiszen minden egyes begyújtáskor úgynevezett hősokk keletkezik a kéményben, ami például falazott kémény esetén a téglákat összefogó habarcs megrepedezését okozhatja, így megszüntetve annak füsttömörségét és csökkentve a füstelvezetés hatásfokát” – hívja fel a figyelmet Illés Péter hozzátéve, hogy „ez a probléma kevésbé jelenik meg a tartósságát jellemzően 30 éves garanciával is biztosított előre gyártott elemes kéménynél”.

Súlyos károkat okozhat a nem megfelelően nedvességálló kéményben kicsapódó kondenzátum is, amit tovább fokozhat az, ha nedves, nem régen kivágott fából készült a tűzifa. „A kémény ettől viszonylag egyszerűen megvédhető, ha tüzeléshez csak teljesen száraz fát használunk” – tanácsolja az építész. Az újabban nagyon heves esőzések révén a kéménybe kívülről beáramló nedvesség ellen pedig hatékony védelmet nyújthat az úgynevezett esővédő sapka.

A fűtési rendszer szerves részét alkotó kémény működési hatásfoka másképp is javítható: megtakarítást hozhat, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló felépítményt is szigeteljük. „A szigetelés fokozza a kémény hőtartását és időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. Mivel a kémény a tetőn helyezkedik el, a vakolat esetleges hiányosságai állandóan szem előtt vannak, viszont a tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, sokszor szakembert igényel, ezért nagy nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak” – jelzi az építész.

Mindezeken túl egy további, ám igen fontos szempontot is érdemes figyelembe venni. Ez pedig az energiafüggetlenség. A kandallóval vagy cserépkályhával rendelkező háztartások nem függnek az áramkimaradástól és az energiaár-emelkedéstől, ugyanakkor használatukkal bármikor és gyorsan megteremthető a családi otthon melege akár egy hűvösebb nyári napon is, amikor például a távhőszolgáltatók nem szolgáltatnak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog