autodesk

2013. január 24.

Fedőréteg perforált lemezből

Fedőréteg perforált lemezből

A ma könyvtárként üzemelő kápolna kiegészítő helyiségei számára látványos épület készült, mely az egységes felületi megjelenés érdekében mindenhol – a kápolna eredeti jellegével harmonizáló – perforált lemez burkolatot kapott, ami második bőrként takarja az épületet, még az ajtókat és ablakokat is. A megoldás 2011-ben Európai Építészeti Díjat kapott.

A lombard kisvárosban, Lonatéban már régóta nem használják eredeti funkciójában a San Michele kápolnát. Sokáig üresen állt, majd a városi könyvtárnak adott helyet. A történelmi városközpontban álló oratórium a közüzemi vezetékek elhelyezése miatt az idők során egyre több konténerépülettel is kiegészült. 2006-ban a városatyák azonban úgy döntöttek, véget vetnek ezeknek az állapotoknak: teljes felújítással bízták meg a milánói DAP Építészirodát.

„Azonnal világossá vált számunkra, hogy a felújítás során mélyreható változtatásokat kellene végrehajtanunk a történelmi épületen. Azt javasoltuk a városnak, a mellékhelyiségek, a közüzemi vezetékek és az egyéb kiegészítő helyiségek elhelyezésére emeljünk inkább egy második épületet a kápolna mellé. Az illetékeseknek tetszett az ötlet, sőt még a belső terek kialakításával is megbíztak bennünket, ami jó döntés volt, hiszen így a belső tereket is az épületegyüttes jellegének megfelelően tudtuk kialakítani.” Az új épület megépítéséhez Elena Sacco és Paolo Danelli néhány rendkívüli ötlettel állt elő: „A felújítást a kápolna eredeti jellegének megőrzése mellett kellett elvégeznünk” – magyarázza Elena Sacco. „Alapötletünk az volt, hogy a két épület egymáshoz illesztésével arányos összhangot teremtsünk, ezért az új ház szélessége pontosan a fele a meglévő épületének, a ferde tetőtoldás pedig, amihez az első emeletről faburkolatú összeköttetés vezet, a kápolna első és második emelete közötti párkánynál kezdődik.”

Fedőréteg perforált lemezből

Az új épületnek egységes felületet kellett adni, „ezért úgy határoztunk, hogy a teljes épületet perforált lemezzel burkoljuk” – mondja az építésznő – „mégpedig az Rg 10-25,98-as, 3 mm vastagságú, körlyukasztású perforált lemezzel.” Ehhez azonban le kellett küzdeni néhány felmerülő akadályt. „A levegő hőmérsékletének ingadozására a perforált lemez vetemedéssel reagálhat, ezért különböző hőmérsékletekre kiszámoltuk a lemez természetes hőtágulását, így döntöttünk a 3 mm vastagságú lemez alkalmazása mellett.

Fedőréteg perforált lemezből

Következő lépésként a lehető legkisebb távolságban fém tartószerkezetet erősítettünk a külső falra, amelyre a perforált lemezeket szinte láthatatlan összeillesztésekkel tudtuk felhelyezni. Hogy az illesztések nem látszanak, abban maga a lyukasztás segített.” A Mevaco-perforált lemezből készült burkolat, mint valami második bőr, úgy takarja az épületet, még az ajtókat és ablakokat is. Az építészeknek erre a megoldásra is remek ötletük támadt: „Ezeken a helyeken a perforált lemezt megelőzően elkészített formaterv alapján alakítottuk ki” – magyarázza Elena Sacco. „Dynamic Waterjet technológiával megnagyobbítottuk a lyukakat. Az általunk kreált szerkezet mintha a felhőkre emlékeztetne. Összesen 20 lemezen végeztünk ilyen jellegű átalakítást.” 

Fedőréteg perforált lemezből

Mevaco-perforált lemezek alkalmazását azonban nem csak formatervezés indokolta. „Mi mindig nagy hangsúlyt fektetünk a hatékony energiafelhasználásra” – magyarázza Elena Sacco. „Esetünkben az épület cementvakolatát fagyapottal, illetve a Mevaco-perforált lemezből készült, légáteresztő homlokzattal szigeteltük. A nedvesedés ellen a padlózatba szellőztető rendszert és termodinamikus fűtést építettünk klímával. Így a ház tökéletesen szigetelt.” Nem csoda, hogy Lonate lakói lelkesedéssel fogadták a teljes körűen felújított könyvtárt. Újdonság számukra azonban, hogy az építészeti turizmus keretében azóta a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy megcsodálják az ikerépületet. A Philip Rotthier Európai Építészeti Díj zsűrije is értékelendőnek találta a munkát, így 2011-ben Elena Sacco és Paolo Danelli elnyerte a kitüntető díjat.

Fedőréteg perforált lemezből

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog