filmszemle

2015. december 04.

Mélygarázsok szigetelése bitumenes lemezekkel

Mélygarázsok szigetelése bitumenes lemezekkel

Hazánkban az elmúlt évtizedekben parkolóházak helyett egyre gyakrabban épülnek mélygarázsok, mélyparkolók. Ennek oka – főként a városias beépítéseknél –, hogy a parkoló gépkocsik egyszerűbben elhelyezhetők térszint (áruházak stb.) alatt, mint önálló telken, a felszín felett.

A mélygarázsok szigetelésének megválasztása, illetve megoldása kiemelkedő figyelmet igénylő feladat. Már a mélyalapozások, cölöpfalak vízzárósága is gondot okozhat, hiszen gyakori, hogy a vízzáró betonok nem tudják kielégíteni a megfelelést, az adott épület funkciójából adódó szárazsági követelményeket. Tehát a vízzárást garantáló szigetelés betervezése nem maradhat el. A mélygarázsok felszíni zárófödémei általában hasznosított műszaki megoldásúak. Ez lehet terasztető, betonozott vagy aszfaltozott burkolatú parkolótető, illetve növényekkel telepített zöldtető.

Mélygarázsok szigetelése bitumenes lemezekkel
Rétegfelépítés öntött aszfaltburkolat esetén

1. Villas WMX5 rugalmas tömítés
2. Öntött aszfalt kopóréteg
3. Öntött aszfalt védőréteg
4. Vízszigetelés felső rétege E-PV 4 T/K-H
5. Vízszigetelés alsó rétege E-PV 4 T/K-H
6. Lejtbeton+aljzatkellősítés Siplast Primer Speed SBS
7. Vasbeton lemez tartószerkezet

 

Mélygarázsok szigetelése bitumenes lemezekkel
Rétegfelépítés zöldtető fedésű mélygarázsnál

1. Növényzet
2. Talaj, ültetőközeg
3. Lyapor agyagkavics
4. Delta MS 20 perforált drénlemez+Typar geotextília szűrőréteg
5. Vízszigetelés felső rétege Vedatect WF
6. Vízszigetelés alsó rétege Elastobit GG 40
7. Vasbeton lemez tartószerkezet

 

Terasztetők
Terasztetőknél a burkolat alatti rétegben hosszú élettartamú, nagy rugalmasságú és műszaki teljesítőképességű SBS elasztomerbitumenes lemezek alkalmazása javasolt. A kétrétegű szigetelés alsó alátétlemeze üvegszövet betétes (például E-G 4 F/K extra vagy Elastobit GG 40), zárólemeze pedig poliészterfátyol betétes legyen (például E-PV 4 F/K extra vagy Elastobit PV 40). A szigetelés aljzatának lejtése 2 százaléknál ne legyen kisebb, a szigetelés felett viszont hatékony drénrétegek (például Icopal Drain 20) beépítésére van szükség.

Parkolótetők
Parkolótetők szigetelésénél a tervezőnek figyelembe kell venni a gépjárművek által okozott felületi igénybevételeket is. Emiatt cél, hogy a szigetelőlemezek és az egyes rétegek minél jobban letapadva rögzüljenek az aljzathoz. Ennek legtipikusabb megoldása az aszfaltozott parkolótető, amelynek kétrétegű aszfaltburkolata alatt közvetlenül helyezkedhet el a szintén kétrétegű (néha lehet egyrétegű is) bitumenes szigetelés. E lemezek erősebbek és mindig poliészterfátyol hordozóbetétesek legyenek. A lemezek alul SBS, felül APP bitumenminőségűek, hogy az aszfaltozás miatt bekövetkező hősokkot elviseljék. A szigetelés szükséges tapadása érdekében a betonfelületet Siplast Primer Speed SBS bitumenes kellősítővel kell alapozni. A szigetelési rendszer alátétlemeze elasztomerbitumenes (például E-PV 4 F/K-H, hogy rugalmas és nagy tapadóképességű legyen), zárólemeze pedig magas hőállóságú plasztomerbitumenes (az aszfalt 160-180 °C-os beépítési hőmérséklete miatt P-PV 4 T/K-H).

Zöldtetők
A zöldtetőkhöz alkalmazott kétrétegű szigetelések alátélemeze üvegszövet hordozóbetéttel ellátott elasztomerbitumenes lemez (például E-G 4 F/K extra vagy Elastobit GG 40) legyen. A zárólemeznek gyökérállónak kell lennie – az Icopal Kft. e feladatra háromféle gyökérálló lemezt kínál, attól függően, hogy extenzív zöldtető (kis földrétegvastagsággal, azaz kevesebb mint 25 cm) vagy intenzív zöldtető (25-35 cm-nél vastagabb földréteggel) kerül a szigetelés rétegei fölé. A földréteg (ültetőközeg) vastagságát mindig a telepítendő növényzet fajtája határozza meg. Ennek megfelelően extenzív zöldtetőkre inkább bioadditív bitumenes lemezek (például Icopal Grünplast Top vagy Graviflex 4,2/5,2 Speed Profile SBS, esetleg Vedagtect WF) ajánlottak, míg az intenzív zöldtetők szigetelésének zárólemeze fémes jellegű hordozóval rendelkezzen (például Vedaflor WS-I, Villaverde E-CU stb.).

A rámpákat is szigetelni kell
A fedetlen lehajtókat födémként kell szigetelni, azaz a szigetelés vízhatlansága tekintetében helytelen csak a beton vízzáróságára hagyatkozni. A szigetelés elhelyezkedését, rögzítését a rámpa burkolata határozza meg. Ha betonburkolatú, akkor a szigetelés anyaga azonos a terasztetők anyagával, ha aszfaltozott, akkor az aszfaltozott parkolótetők szigetelését kell alkalmazni. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a burkolat a súlya miatt lecsúszni kívánkozik. Ezért annak megfogása, műszaki megoldása elsősorban tervezői feladat. A rámpák szigetelését fel kell hajtani lábazatként is, majd azt megfelelően takarni kell.

A mélygarázsok közbenső födémét is szigetelni kell
A gépkocsik behordják a termekbe a hóolvadékot és a csapadékvizet, ahol ezekből tócsák alakulnak ki. Ezért a padozatot lejtetni kell az összefolyók felé, a szigetelést (ami lehet kent szigetelés is) pedig csatlakoztatni kell a szegélyekhez. Az összefolyó szegélyezést akkor is gondosan el kell készíteni, ha a kent szigetelés ipari minőségű (só-, olaj-, lúgálló).

Az alaplemezek és a falak szigetelése
Vízzáró padozatburkolattal ellátott, megfelelő minőségű vízzáró alaplemez garantálhat jó műszaki megoldást. A függőleges betonfalak csatlakozó betonfelületeit vízzáróan, nedvességre duzzadó réteggel, szalaggal kell tömíteni. Bizonyos esetekben a függőleges falak külső oldali szigetelése talajvíz, illetve nedvesség hatása ellen megoldható 2-3 rétegben alkalmazott elasztomerbitumenes lemezzel. E szigetelések üvegszövet vagy poliészterfátyol hordozóbetéttel rendelkezzenek (például E-G 4 F/K extra, E-PV 4 F/K extra, Elastobit GG 40, Elastobit PV 40, Siplast Fundation Speed Profile SBS).

Az elkészült szigetelések védelmét már tervezéskor meg kell határozni, ennek elmaradása jelentős kivitelezői kockázattal jár. A tervezéssel, illetve kivitelezéssel kapcsolatos műszaki kérdésekben segítséget nyújt az Icopal Kft. tanácsadó-hálózata.

Haraszti László műszaki tanácsadó

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog