Deceuninck

 

2014. április 15.

Nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet energiát megtakarítani

Nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet energiát megtakarítani

A minőségi alátéthéjazat fontos eleme a funkcióját évtizedeken át ellátó, tartós tetőszerkezetnek. Több nyugat-európai műszaki egyetemen is végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy az alátétfólia befolyásolja-e a fűtésienergia-igényt – az eredmény meglepő: szélzáró alátéthéjazattal akár 28 százalék energia is megtakarítható.

A magastetők többsége pikkelyes fedésű, mely alatt átszellőztetett légrés található. A hőszigetelést alátétfólia védi, elsősorban a nedvességtől, másodsorban az áramló levegő hűtő hatásától. Képzeljük el ezt úgy, mintha a tetőbe épített szálas hőszigetelő lenne a pulóverünk, az alátétfólia a széldzsekink. Erős szélben ez utóbbit össze is cipzárazzuk. Az alátétfóliánál ez az átlapolások leragasztását jelenti, fokozva, illetve létrehozva a szélzárást. Az említett kutatások kimutatták, hogy ugyanolyan vastagságú hőszigeteléssel további 28 százalék energiamegtakarítás érhető el, ha szélzáró alátéthéjazatot készítünk. A német energiaárak mellet ez 1,7 euró/négyzetméter/év. Ez azt jelenti, hogy a szélzáró alátéthéjazat bekerülési többletköltsége még a magyarországi (a németnél kedvezőbb) gázár mellett is két fűtési szezon alatt megtérülő beruházás.

 

Nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet energiát megtakarítani
Az átszellőztetett légrés hűtő hatása

Nem csak a hőszigetelő réteg növelésével lehet energiát megtakarítani

Szélzáró alátéthéjazat konvekció (légáramlás) nélkül

 

Vízzáró, fokozottan vízzáró és vízhatlan alátéthéjazatok

Az energiatakarékosság mellett szintén kiemelve kezelendő kérdés az alacsony tetőhajlásszög. Minden fedőanyaggyártó megadja az elemek önmagában esőbiztos hajlásszögét. Amennyiben ez alatti szögtartományban szeretnék a fedőanyagot felhasználni, vagy egyéb igénybevétel (például tetőtér-beépítés) merül fel, úgy kiegészítő intézkedés szükséges. Ez lehet vízzáró, fokozottan vízzáró vagy vízhatlan alátéthéjazat beépítése. Vízzáró alátéthéjazat készítésére bármely tetőfólia alkalmas, fokozott vízzáróságot pedig az átlapolások tömítésével lehet elérni. Vízhatlan alátéthéjazat esetén az alátétfólia teljes felületű aljzatra kerül, az ellenlécek felett átvezetve. Ennek lényege, hogy a lécezést rögzítő szegezés hullámhegyen helyezkedik el, így a vízfolyás síkjából kiemelkedik. Vízhatlan alátéthéjazat (alátétszigetelés) csak erre a célra minősített alátétfóliából, például Bramac Universal Eco-2S tetőfóliából készíthető.

Nyári felmelegedés ellen nyújt hatékony védelmet egy újdonság, a Bramac Clima Plus 2S tetőfólia, mely páraáteresztő, ragasztósávval ellátott és felső felületén fémbevonat taszítja a hősugarakat. Reflexiós képessége eléri a 83 százalékot, ez a tetőtérben, nyári időszakban akár 3 °C hőmérsékletcsökkenést is eredményezhet. Páraáteresztő képessége mindemellett kiváló, 0,035 m-es.

 

A gyenge minőségű alátétfóliáknak el kell tűnniük

Fontos szabály, hogy 2007. január 1-jétől az Európai Unió országaiban kizárólag CE jelöléssel ellátott, harmonizált európai szabványnak megfelelő alátétfólia hozható forgalomba. Tudni kell viszont, hogy a CE-minősítés önmagában nem az anyag minőségét, hanem az EN 13859-1 szabványban meghatározott, de maguk a gyártók által vállaltak teljesítését jelenti. A szabvány segít viszont abban, hogy a különböző tetőfóliákat egységes vizsgálati szempont alá rendeli, így összehasonlításuk egyszerűbbé válik.

Az egységes szabvány megjelenése összességében örvendetes, és remélhetőleg mérföldkő a tetőfóliák minőségének javulásában, bízva abban, hogy a szabványt betartatni is sikerül, eltüntetve ezzel az építőanyag-kereskedések polcairól a tanúsítvánnyal nem rendelkező, gyenge minőségű, alátétfóliaként árult termékeket.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog