2024. mrcius 13.

Karbonlábnyom-kalkulátor segít a szén-dioxid-kibocsátás mérésében

Karbonlábnyom-kalkulátor segít a szén-dioxid-kibocsátás mérésében

A fenntartható mûködés összetett folyamat, amely magában foglalja a vállalat teljes értékláncát a nyersanyagok beszerzésétõl egészen a végtermékek elõállításáig. A Deceuninck elkötelezett a fenntarthatóság iránt, ezért új eszköz bevezetésével támogatja ügyfeleit abban, hogy tudatosabban kezelhessék saját emissziójukat. A karbonlábnyom-kalkulátor lehetõvé teszi az ablakgyártók és a kivitelezõk számára a szén-dioxid-kibocsátásuk kiszámítását, melynek ismeretében lépéseket tehetnek a környezeti terhelés csökkentésére.

A legtöbb vállalat számára egyre fontosabb a fenntarthatóság, amire az Európai Unió által hozott jogszabályok is ráerõsítenek. 2023-ban az EU bevezette a Vállalati Jelentéstételrõl Szóló Irányelvet (CSRD), amely már 2024-tõl kötelezõvé teszi az EU-ban tõzsdén jegyzett 50 000 vállalat számára, hogy 2028-ig beszámoljanak fenntarthatósági intézkedéseikrõl.

A Deceuninck 2019 óta számszerûsíti szénlábnyomát a Greenhouse Gas Protocol nemzetközileg szabványosított keretrendszer segítségével. A rendszeres mérésnek és publikálásnak, valamint a céltudatos intézkedéseknek köszönhetõen a Deceuninck jelentõs mértékben tudta csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását az elmúlt években.

Annak érdekében, hogy ügyfeleinek is biztosítsa ezt a lehetõséget, a Deceuninck karbonlábnyom-kalkulátort fejlesztett ki, amellyel az ablakgyártók és a kivitelezõk is a GHG szabvány szerint számíthatják ki a szén-dioxid-kibocsátásukat. Az egyszerûen használható eszköz minden szükséges információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogyan kell az adatokat gyûjteni és bevinni a rendszerbe. A felhasználók néhány lépésben megadhatják a villamos energia és a fosszilis tüzelõanyagok fogyasztására, a logisztikára, az üzleti utakra és egyéb kibocsátási tényezõkre vonatkozó adataikat, melyek alapján az eszköz kiszámítja az adott cég teljes szén-dioxid-kibocsátását és összefoglaló kimutatást készít róla. A számítás évente újra elvégezhetõ, ami lehetõvé teszi a vállalatok számára, hogy nyomon kövessék a fenntarthatóság terén elért változásokat.

A Deceuninck a kifejlesztett karbonlábnyom-kalkulátort hamarosan egy tréning keretében is bemutatja ügyfeleinek.

hrlevl-feliratkozs

épjog