Deceuninck

 

2023. április 20.

Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel

Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel

Gyors és gazdaságos építés, energetikai előnyök és környezettudatosság. Ezekre az elvárásokra ad választ az egyre több építkezésen feltűnő, a beruházást könnyítő klímafödém és a klímafal, amely a hűtés és fűtés kérdéseire egyben kínál korszerű megoldást.

Az építkezések mennyiségi és minőségi növekedése, illetve az elmúlt időszakra jellemző szakemberhiány a kivitelezés idejének lerövidítését és a mérnöki munka támogatását helyezte a gyártó cégek fejlesztéseinek fókuszába. Mindezek mellett az egyre szigorodó energetikai szabályok, az energiaárak elszabadulása és a fenntarthatóság iránti igény is fontos szerepet kapott. Válaszként egyre szélesebb körben és egyre innovatívabb műszaki tartalmakkal készülő előregyártott elemek kerülnek a piacra, amelyek már teljes mértékben igazodnak a 21. század energetikai elvárásaihoz is, sőt néha kifejezetten arra reagálnak.

Nézzünk ezek közül néhányat a betonspecialista Leier kínálatából!

 

Klíma koporsófödém izgalmas és rendhagyó építészeti megoldással

Gyorsaság, gazdaságosság, energetikai elvárások és környezettudatosság. Ezekre a kérdésekre kínál egyre szélesebb körben népszerű alternatívát a beszerelést könnyítő klímafödém és a klímafal, amely a hűtés és fűtés kérdését egyben oldja meg. Jó példa erre a közelmúltban, Győrben épült irodaház, amelynek kivitelezésekor speciális koporsófödém is készült a Leier klímafalakból és klímafödémekből. A több szempontól is rendhagyónak számító építési megoldás egyik különlegességét az eltérő tetőhajlás adta: az egyik tetőidom ugyanis tizenöt, a másik pedig negyvenöt fokos tetőhajlással készült. Ezek kialakítását úgy oldották meg, hogy az alacsonyabb hajláshoz kéregfödémet, a magasabbhoz kéregfal elemet használtak. A másik érdekes újdonság, hogy ezekbe a vasbeton szerkezetekbe már a gyárban beépítették a klímacsöveket, így az emeleti szint teljes felületi hűtést és fűtést kapott.

Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel

A technológia lényege éppen az, hogy az előregyártott elemekbe gyári körülmények között előre bekerülnek a fűtési és hűtési csövek, amelyek alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására, melyek üzemeltetése hőszivattyúval a leghatékonyabb. A terv szerint kialakított elosztódobozokat, vezetékcsatlakozókat, fűtő- és hűtő köröket előre beépítetten magába foglaló kéregfal és kéregfödém elemek minimálisra csökkentik az építés közben felmerülő hibák lehetőségét. Azokat így nem kell utólag vésni, csövezni, ezért alkalmazásukkal jelentős mennyiségű szakmunka és építési hulladék takarítható meg.

Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel


3D modell helyszíni vasalással

 

Új épületek ellenőrzött helyiségszellőzéséhez a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is ki kell dolgozni. A klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata erre kínál megoldást, hiszen ebben az esetben a szellőztetés pozícióit is előre meghatározzák.

Klímafal és klímafödém, 3D tervezéssel
Társasházi elemek

 

Építés a 21. században: előregyártás 3D tervezéssel

Mivel a beküldött tervek alapján a különböző betonelemeket BIM tervezőprogram segítségével gyakorlatilag valós méretben „összeépítik”, ezzel azok a pontatlanságok is elkerülhetők, amelyek a rajzokból esetleg nem derülnek ki. Ezzel a plusz ellenőrzéssel a technológia legapróbb hibái is kiküszöbölhetők. A Leier mérnökei az építési tervek alapján elkészítik a szerkezet teljes 3D modelljét, beleértve az elektromos kiállásokat, kapcsolókat, dugaljakat és a szaniter kiállások felvezetéseit is, így a gépészek, szakipari kivitelezők még a modellen keresztül tudják ellenőrizni, hogy minden jó helyen van-e. Ennek segítségével az esetleges hibák javítása, a szükséges módosítások még ekkor, a tervezés fázisában elvégezhetők, egyeztethetők az építésszel, gépésszel, villanyszerelővel és a statikussal. A javításokat pedig ugyancsak bele lehet integrálni a tervbe. Ezek alapján készülnek el a végleges gyártmánytervek és végeredményben a gyártmány. A folyamatnak és a technológiának köszönhetően a különböző elemek egészen biztosan nagy pontossággal illeszkednek egymáshoz, senkit sem érhet meglepetés az építés helyszínén.

www.leier.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog